Читај ми!

Фонд дијаспора за матицу уз свој народ кад је најтеже

Гост "Магазина Србија на вези" био је Живадин Јовановић, потпредседник Управног одбора и један од оснивача Фонда дијаспора за матицу. Са Мирјаном Раичевић Тасић разговарао је о активностима које је Фонд обављао у претходном периоду, укључујући бригу и пажњу према матици у ванредној ситуацији.

Живорад Јовановић говори и о недавном сусрету са Арно Гујоном, директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и о плановима те непрофитне хуманитарне организације, међу којима је и оснивање Меморијала свим српским жртвама у 20. веку.

Фонд дијаспора за матицу основан је 1999. године, како би помогао опоравак матице, доприносећи улагањима у обнову инфраструктурних објеката, после НАТО бомбардовања, а после више од две деценије постојања, одржао је први пут Скупштину онлајн. 

 Фонд дијаспора за матицу - донације у протеклом периоду

Поред прихода од камате на орочена средства, у периоду од протеклих 6 месеци, Фонд је примио више добровољних прилога од својих чланова и пријатеља. 

Тако је на пример, др инж. Милоје Ж. Милићевић из Берлина, председник УО Фонда, уплатио укупно 5000 евра, др Љиљана Вернер, председница НО Фонда из Хановера 3000 евра, Ратко (Роберт) Милићевић, члан УО Фонда из Камбере 2000 AUD.

Током акције прикупљања прилога за заустављање пандемије COVID 19 у Србији, ангажаовали су се млади српске дијаспоре уНемачкој, Канади. Од прикупљених средстава финансирана је набавка ултразвучног скенера за Болницу у Крагујевцу (10 000 евра).

Фонд дијаспора за матицу је одмах по избијању пандемије COVID 19 уплатио Министарству здравља Републике Србије помоћ од 100000 евра, за набавку ургентне медицинске опреме у Србији и Републици Српској.

Након катастрофалног земљотреса у Петрињи и околини (Хрватска), Фонд је помогао Епархији горњо-карловачкој са 10 000 евра за санацију Парохијског дома и храма СПЦ у Петрињи. Већи број чланова Фонд и њене Управе, упутили су директну помоћ пострадалима у том земљотресу.

Од текућих редовних активности, треба истаћи да, Фонд наставља шесту годину заредом, са пружањем помоћи Народним кухињама на Косову и Метохији, за набавку основних животних намирница, у вредности од 100 000 динара сваког месеца, као и са пружањем помоћи Удружењу „Ана Антонијевић" из Крагујеваца, које се стара о 200 деце оболеле о церебралне парализе. Ова помоћ се остварује већ пуних пет година.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво