Читај ми!

Дани Светосавља у Паризу

Крајем јануара у Паризу су први пут одржани Дани Светосавља. Манифестација је одржана онлајн на иницијативу наставног кадра Српске допунске школе у Паризу. Дане Светосавља подржали су ученици и наставници из српских допунских школа из Италије, Словеније и Републике Српске.

Допунска школа на српском језику у Паризу, која делује при Министарству за просвету Србије, направила је подвиг.

У сасвим затвореној Европи, професорка Блаженка Тривунчић је са колегама реализовала Светосавске дане преко интернета. Повезала је наше клинце и клинцезе из Француске, Италије, Словеније, Републике Српске, па и са КиМ, и онда када је изгледало практично немогуће, развила нова пријатељства међу њима.

"Највише сам се ослонила на своје колеге у све три земље и могу вам рећи да сам била одушевљена њиховим идејама и предлозима и када смо све уклопили у целину, добили смо један мозаик", каже Блаженка Тривунчић, координатор допунске наставе у Италији, Словенији и Француској.

"У Вићенци, ишли смо путем Светог Саве учитеља, у Валдању су ученици били у улози Светог Саве државника, а један од најзанимљивијих догађаја је био у Балсану дел Грапи где смо имали веома дирљив и емотиван сусрет са нашим ученицима из Ораховца и Велике Хоче где смо ишли путем Светог саве ујединитеља", каже Јелена Јовановић, наставница Српске допунске школе у

"Све наставне активности реализовале су се преко 40 наставних места, водио их је 21 наставник. Први пут се организује допунска настава на српском језику у Словенији. Успели су да окупе велики број ђака и да успешно одржавају часове

"Свих осам наставника у Словенији, заједно са 900 ђака је учествовало у овим активностима. Имали смо и онлајн примедбе, имали смо изложбе у онлајн формату, али и оне праве у црквама и парохијским домовима. А то је и била прилика да се повежу и са својим другарима из Републике Српске", рекао је Данило Спасојевић, учитељ Српске допунске школе у Словенији.

"Ми желимо да их омогућимо да они што лакше и боље савладају српски језик", каже Бранислав Милановић, учитељ из Бијељине.

"Ми ћемо наставити да се повезујемо и умрежавамо и да у овим околностима користимо предности дигиталних технологија, па да гледамо да изађемо из оквира ове три земље, да се повежемо и са другим колегама заједнички радимо и радујемо се", закључује Блаженка Тривунчић.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво