Читај ми!

Магазин Србије на вези, РТС Свет, 21.00

У новом издању "Магазина", гост је Живадин Јовановић, потпредседник Управног одбора и један од оснивача Фонда дијаспора за матицу, који говори о актуелним активностима које је Фонд успео да обавља у претходном периоду, укључујући бригу и пажњу према матици у ванредној ситуацији. "Магазин" можете погледати и на РТС2 у суботу, 20. фебруара у 11.30.

Сазнаћемо о чему је разговарано приликом недавног сусрета, са Арно Гујоном, директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и о плановима те непрофитне хуманитарне организације, међу којима је и оснивање Меморијала свим српским жртвама у 20. веку.

Фонд који је, подсетимо, основан 1999. године, како би потпомогао опоравак матице, доприносећи улагањима у обнову инфраструктурних објеката, после НАТО бомбардовања, после више од две деценије постојања, одржао је први пут Скупштину онлајн. Са гoсподином Јовановићем је разговарала Мирјана Раичевић Тасић.

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, крајем прошле године био је у првој званичној посети Словенији. Том приликом је предао новоотвореним допунским школама српског језика 1550 уџбеника и комплета лектире за основну школу. Недавно је одржао онлајн час српског језика деци допунских школа у Словенији. Чућемо шта господин Гујон каже поводом значаја очувања српског језика и подршке допунским школама, а какав коментар на то има Зорана Влатковић, амбасадорка Републике Србије у Словенији.

На иницијативу Удружења француско - српског пријатељства и српске цркве из Нице, покренута је Савинданска акција прикупљања хуманитарне помоћи у школском прибору за малишане са Косова и Метохије. Упркос пандемији, ова акција је прерасла оквире Азурне обале, проширила се на целу Француску и имаће континуитет перманентне помоћи у будућности. О томе следи репортажа Владана Јочића из Француске.

Откривање проблема и проналажење решења у повезивању Срба у дијаспори са матицом Србијом биле су главне теме истраживања под називом "Теслин народ" о којима се, поред осталог, говорило на традиционланој годишњој конференцији Теслине научне фондације, која је ове године, због актуелне епидемиолошке ситуације, одржана онлајн, 13. фебруара, под називом Матица и дијаспора на истом задатку. Из Филаделфије се јавља Никола Лончар, председник Теслине научне фондације.

Велики број наших научника живи и ради у дијаспори. Неки од њих су се вратили и своје научне каријере данас развијају у Србији. Један од њих је и светски признати стручњак проф. др Ђуро Коруга. Власник је јединственог доктората који је одбранио истовремено на Машинском и Медицинском факлутету у Београду. Такође, професор Коруга је осмислио и више светски признатих патената. О животу и раду у иностранству, о повратку у Србију и о научном раду разговарао је са Бобаном Ковачевићем.

Српска етничка школа "Вук Стефановић Караџић" основана је 1974. и смештена је на имању Цркве Свети архиђакон Стефан у мелбурншком предграђу Кизборо. У суботу, 6. фебруара почео је упис за школску 2021. Тога дана је уписано 75 ученика. Упис се наставља до краја фебруара и бесплатан је за ову школску годину. Школа је акредитована од стране министарства за образовање, има своје просторије, а ученици су распоређени у четири учионице у зависности од узраста. Видећемо како је изгледао први дан у школи, у прилогу Драгана Гавриловића.

У новом издању Магазина, пратимо траг награђених заслужних Срба који живе у свету. Један од њих је и наш легендарни музичар, џез трубач и композитор Душко Гојковић, који је крајем јануара добио престижно признање, Берклијеву награду Мастер глобалног џеза (Berklee Master of Global jazz award). Та награда додељује се уметницима који служе за пример, представљајући праксе и вредности Bерклијевог Глобал џез Института. Тим поводом видећемо инсерт из емисије "Сав тај Душко Гојковић".

"Ако желиш да си срећан читавог живота, живи негде у малом месту и гаји пчеле", изрека је пчелара, која ће нас одвести у Ђилог у Аустралији. У занимљивој причи, упознаћемо необичног домаћина, свештеника Момчила Вукшу, који се од малих ногу дружи са пчелама и добитник је више значајних признања за производњу уникалног меда.

Уредници емисије Мирјана Раичевић Тасић и Бобан Ковачевић

Редитељ Драгица Гачић

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво