Читај ми!

Европа као изазов и инспирација

У последњих неколико деценија постала је скоро пракса да млади, чим им се укаже прилика, одлазе из Србије. Међутим, има и другачијих примера. Невена Манић нам прича своју причу.

Невена Манић је завршила Трећу београдску гимназију и већ као средњошколка боравила у САД, на ђачкој размени. Касније, као студент на Факултету политичких наука, на ком је и дипломирала, боравила је у Италији на волонтерској пракси. Завршила је и мастер из Европских интеграција на Правном факултету, а програм је био на енглеском језику.

"Тај програм је стварно био сјајно искуство, пре свега што је био на енглеском, а имали смо и прилике да се дружимо са колегама из целе Европе, али ме и заинтересовало за теме права ЕУ и уз сјајне професоре мислим да сам пуно научила", каже Невена.

  Од 2017. године радите у Министарству финансија, на пројектима ЕУ. Убрзо правите паузу и одлазите да радите у Европској комисији...

"Да, радила сам у Генералном директорату за проширење, радила сам на интеграцији Западног Балкана и то је било сјајно искуство иако је био у питању стаж...укључивали су нас у посао, имала сам прилике да упознам комесара за проширење Хана, да слушам Јункера на некој конференцији, били смо укључени у читав процес и мислим да сам добила јединствену прилику да видим процес интеграције из обе перспективе. Већ сам имала искуство из Србије, али је потпуно другачије, а било је јако важно да разумем исту ту тему из једне потпуно друге перспективе. Такође ми је било јако занимљиво како функсионише Европска комисија, то је јединствен систем. Дешавало ми се да будем на састанцима где је од десеторо људи свако из друге земље, мултикултурално је и за мене веома интересантно", каже Невена.

Са Невеном Манић је разговарао Бобан Ковачевић.

Цео разговор можете погледати у нашем видео прилогу.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво