Читај ми!

Такмичење оперских и класичних певача и то онлајн

Оперски уметници светског гласа, Дијана и Борис Мартиновић, организатори су Међународног такмичења оперских и класичних певача које ће се, због пандемије, одвијати у виртуелном свету.

"Замишљено је као светско такмичење, финале је требало да буде одржано у Лос Анђелесу. Када смо све привели крају, десила се корона. Питали смо се да ли да откажемо цело такмичење, јер спреман је био и жири и спонзори, позивнице послате...А онда смо решили да урадимо шта и остали народи, Руси, Американци и остали, а то је да га одржимо онлајн", каже Дијана Мартиновић.

Њен супруг Борис каже да је тешко јасно чути глас преко интернета као што то можемо уживо, али да се морамо прилагодити и адаптирати на нове услове рада.

Везани сте и за Србију, Хрватску и Лос Анђелес. Како функционише такав живот и зашто сте везани за ове земље?

"Сад је тешко путовати, али смо преко лета на мору, на отоку близу Задра. Зиму проводимо у Калифорнији где је увек топло, неко време у Београду...Није то ни лоше, у једном тренутку сам имао 7 различитих адреса, па нисам знао где су ми ноте и остале ствари", каже Борис.

Дијана каже да имају један кофер са најважнијим стварима који свуда носе са собом.

"Мој супруг ускоро слави 50 година уметничког рада. Сада имамо светску турнеју, која ће да иде од Америке до Аустралије, наравно укључена је и наша земља. Одлучили смо да то обележимо оперском представом или концертом у сваком тетару где је мој супруг постигао највећи успех. То причамо о Метрополитен опери, опери у Сан Франциску, у Парми, Наполију, Миланској скали, и та турнеја је већ договорена", каже Дијана.

Бавите се и писањем, написали сте књигу која се бави везом енергије и оперским певањем. Како сте објаснили ту везу?

"Ми имамо наш материјални део, то је наше тело, а унутар њега имамо нашу енергију, наше енергетско поље, као и око нас. Бројне књиге говоре о томе да наше енергетско поље зрачи на даљину до 1 метра, то смо све ми. С обзиром на то да је наше тело, тј. енергија и физичка материја наш инструмент, мени је било логично да изучавам као певач тај наш инструмент, како бих знала на који начин да му приступим и на који начин да га савладавам. И због мене саме, јер ме то увек јако интересовало, а онда смо супруг и ја, који је већи стручњак од мене кад је у питању техника певања и савладавање тог инструмента, написали књигу", каже оперска дива.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво