Помашка црква засветлела новим сјајем

Ове године, српски православни верници из Помаза, предвођени својим духовним пастиром, оцем Љубом Милисавићем, обновили су унутрашњост своје светиње, цркве посвећене Светом Георгију.

Када су Срби за време Велике сеобе прешли са патријархом Чарнојевићем у Угарску већ 1690. године населили су се и у Помаз. Место, свега 15-так километара од Будимпеште, надомак Сент Андреје.

Дуго времена, Срби су били једини становници Помаза, а касније се ту насељавају Немци и Мађари. У центру града налази се српска православна црква посвећена Светом Георгију. Садашња, трећа по реду црква подигнута је у другој половини 18. века, а иконостас је дело руку непознатог школованог иконописца.

Ове године, српски православни верници из Помаза, предвођени својим духовним пастиром, оцем Љубом Милисавићем, обновили су унутрашњост ове њихове светиње.

Приређено је освећење цркве, а тим поводом, свету архијерејску литургију предводио је епископ будимски Лукијан, уз саслужење монаштва, свештенства и ђаконе.

Сама обнова ове светиње која је трајала пола године. Према речима помашког пароха износила је преко 10 милиона форинти.

Чињеница да је скоро половина прихода сакупљена од добровољних прилога верника указује на везаност српског народа за православну веру и његову приврженост српској православној цркви. О значају љубави и дародавства, приликом свечане беседе, указао је архијерејски намесник протојереј Зоран Остојић.

Освећењу обновљене унутрашњости храма Светог Георгија, поред верног народа, присуствовали су и представници амбасаде Србије и амбасаде БиХ у Мађарској, представници града Помаза и мањинске српске самоуправе, као и Љубомир Алексов, српски представник у мађарском парламенту.

Литургију је пратило певачко друштво, при храму Светог Георгија у Будимпешти, а на самом крају свечаности, присутнима се обратио и отац Љуба Милисавић, парох помашки.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво