Плаштаница - дар руских монахиња Србима у Македонији

Радмила Војновић, књижевница и преводилац, више од две деценије живи у Москви. На различите начине повезује наша два братска народа, српски и руски. Организује културно-уметничке манифестације, трибине и предавања на тему српско-руских односа, а овог пута, као и ранијих година, донела је плаштаницу, дар руских монахиња из Брусенског манастира нашем народу и храму у Куманову.

Богато украшена, извезена златним и сребрним нитима, са ликом Исуса Христа непосредно после скидања са Крста, на платну, ова скупоцена плаштаница дар је монахиња руског Брусенског манастира из древног града Коломна, српском народу у Куманову.

Плаштаница се износи на Велики петак и полаже се, заједно са Јеванђељем, на средину храма на посебан сто. Ову је, из Русије донела књижевница и културни посленик, Радмила Војновић, која више од две деценије повезује српски и руски народ кроз многе културне и хуманитарне активности.

„Стицајем околности, мене су позвали да учествујем у програмима Међународног фонда словенске писмености и културе, у Москви. Ја сам тамо више пута одржавала трибине са клубом Душа Србије, који смо основали, и имали смо лепе програме посвећене разним српским и руским духовним празницима и на једним од тих програма, појавили су се интересантни гости, који су пожелели да ми поклоне плаштаницу. То је била мати Марија из Брусенскога женског манастира у древном граду Коломна. Када се завршио програм, и моје предавање, она је пришла са пуковником Виктором, који је био у Србији и има пријатеље Србе и прати све програме о српско руској сардањи, и рекли су да желе да ми предају плаштаницу коју она ради као ручни рад, као поклон српском народу", каже Радмила Војновић.

Плаштанице су, каже Радмила, древна духовно-културна веза наших братских народа, још од средњег века. Постоје многа архивска сведочанства, пре свега у московскима архивама, да су представници Српске православне цркве, од руских кнежева и царева добијали бројне дарове за сакралну употребу.

"И наши игумани, духовна лица, јеромонаси, монаси, архиепископи и чак патријарси, долазили су у Москву и добијали су драгоцене поклоне, и плаштанице, између осталог и путире, а нешто од тих поклона сачувано је у царској лаври Студеница", каже Радмила Војновић.

Радмила је, до сада, из Русије, предала плаштанице српским храмовима у Јасеновцу, Петковици, Дракулићима, Ливну и Банстолу.

„Плаштанице, као сакралне невидљиве нити које повезују неким небеским коридорима наша два братска словенска народа. Ја се надам да то није крај, да ћу и убудуће на сличан начин моћи да повезујем наше манастире и храмове са руским храмовима, и да је та веза неуништива, вечна, та духовна и културна веза наших братских народа", поручује Радмила.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво