Трифковић: Пресуда Караџићу шаље јасну поруку - Срби криви за све

О актуелним дешавањима код нас и у земљама региона, Мирјана Раичевић Тасић разговарала је са историчарем и публицистом проф. др Срђом Трифковићем, чије виђење геополитичких кретања и те како привлачи пажњу српске и међународне јавности.

Коментаришући како после двадесет година сагледавати чин бомбардовања наше земље који је осрамотио Западну цивилизацију, професор др Срђа Трифковић подсећа да је тим чином пронађена нова мисија НАТО алијансе која је подразумевала испуњење захтева Сједињених Америчких Држава као силе која више није признавала мултиполарни поредак, већ себе видела као тобожњег лидера међународне заједнице.

„Шта је у глобалном смислу означило бомабрдовање? Значило је крај поретка заснованог на јасно прихваћеним правилима. А то је оно што, иронијом, западна страна пребацује Путину, да је својом анексијом Крима пре пет година он прекршио тај поредак који је био заснован на јасним правилима, а на шта је он јасно и узвратио, да напратив, бомбардовањем СРЈ је НАТО под вођством САД дезавуисао сопствена правила игре. Што се самих Срба тиче, мислим да је после ове две деценије више него јасно, да проблем није био ни у политици Слободана Милошевића, мада она јесте била проблематична по много чему и да је главни проблем био у жељи САД да до бомбардовања дође", каже Трифковић.

То је био рат, наглашава Трифковић, у циљу испуњења самопроглашене мисије глобалне хегемоније, а његови поборници, укључујући и Хилари Клинтон током њене кампање, НАТО интервенцију доживели су као свој велики успех.

Вокерова лаж послужила је као повод за бомбардовање. Може ли се десити нова лаж која би дестабилизовала Балкан?

„Могла би у сваком датом тренутку. Ја страхујем да би режирана намештаљка могла да се припреми као средство ликвидације Републике Српске. Другим речима, видели смо до које мере је оних неколико четника обучених у стилу партизанских филмова Вељка Булајића у Вишеграду, пре десетак дана изазвало реаквције и америчке Амбасаде у Сарајеву и другде. Дакле, мислим да је њима изрежирано крвопролиће као повод за интервенцију већ ушло у ДНК", закључује Трифковић.

Такав сценарио је увек спреман, истиче Трифковић, јер амерички и британски обавештајци имају извежбане сценарије, чија би реализација једним политичким притиском на дугме, могла да почне за 48 до 72 сата. Зато је потребно, упозорава Трифковић, и антиципирати и благовремено предузимати мере да се тако нешто предупреди.

Какву поруку носи нова пресуда Радовану Караџићу?

„Порука је више него јасна - Срби су криви за све сто посто. Другим речима, пресуда за човека који је закорачио у осму деценију од 40 година је истоветна доживотној", каже Трифковић.

Трифковић констатује да је на тај начин спречен било какав процес помирења на овим просторима, што је бар номинално требало да буде једна од функција Међународног суда у Хагу.

„Статус Хашког трибунала као политичке институције пар екселанс је потврђен овом скарадном пресудом с једне стране указује да ни Насер Орић ни Анте Готовина нису злочинци, нису криви ни за шта, ни за село Кравице, ни за прогон четврт милиона Срба и погибију две хиљаде њих, нико није одговоран. А с друге стране, за Србе нема ниједног процента разумевања или уважавања свих аргумената, које они који имају времена могу да прочитају жалбу Караџићеве одбране, која је изузетно добро, и правно и чињенично и форензички утемељена, али која је очигледно у једној институцији, као што је Хашки трибунал, била осуђена на пропаст", каже Трифковић.

То је, закључује Трифковић, и допринос процесу делегитимизације Републике Српске, као наводно геноцидне творевине, у циљу утеривања БиХ у НАТО савез и у циљу смањивања ингеренција ентитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво