Важни су знакови крај пута

Гордана Петковић Лаковић, мецена уметности, покровитељка културе и чуварка српске баштине, један је од најактивнијих чланова српске заједнице у Канади. Имала је кључну улогу у прикупљању средстава за преименовање Барлингтон стрита у Хамилтону у Булевар Николе Тесле. Захваљујући њој завијориле су се српске заставе 10. јула 2016. у Хамилтону, а сада ту деоницу пута краси 19 путоказа са Теслиним именом. Недавно је посетила родни Беoград.

Својој деци је рекла да не може да им остави много, али може-знакове крај пута. А њих ево, оставља деценијама, доследно и упорно, и на корист многих. Гордана Петковић Лаковић један је од најактивнијих припадника српске заједнице у Канади. Промотер је и покровитељ бројних културних дешавања, покретач хуманитарних акција...Поносна је што је допринела да један део булевара Хамилтон буде преименован у Булевар Николе Тесле.

„Цела идеја је потекла од NTCE, односно Верослава Вика Ђурђевића. Моја улога у целој причи је била маркетинг, да што више људи учествује у томе. Најлепше и најемотивније је када видите све Србе на окупу", рекла је Гордана Петковић Лаковић за РТС.

Гордана наставља рад на установљавању студентских стипендија које ће понети име нашег великог научника, а подржава и акцију да се једној средњој школи у Хамилтону да име Николе Тесле.

„Имамо још један пројекат, а то је да се учење о Тесли стави у школски програм и који ће од следеће године почети да се учи у школи. Учиће се о Теслином стваралаштву, што се раније никада није десило, увек је то био Едисон", најавила је Гордана Петковић Лаковић.

Своју прву збирку прича „Колона", штампану и на енглеском језику, Гордана је написала на основу бележака о истинитим догађајима у којима је учествовала или била сведок. Између корица је, каже, њена истина.

„Желела сам због тога да опишем како је нама било, не само због моје деце, него и због следећих генерација, јер ће неко моје чукун унуче прочитати ову књигу, и сазнати неке лепоте Србије", рекла је Гордана.

Комедија „То нисам ја", објављена 2015, пуна добронамерног хумора, увелико се спрема за сценско извођење, а у јулу ће из штампе изаћи антологија прича под називом „Зашто смо отишли".

Своје књиге је поклонила свим српским парохијама и организацијама широм света, а под слоганом „Књига уместо цвета", од 2008. године откупљује део тиража српских писаца, подстичући тако и друге да то чине.

Њен допринос очувању српског језика и ћириличног писма потврдила је и српска заједница у Канади предлажућу Гордану Петковић Лаковић за националну награду „Вук Караџић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво