Изложба "Ужичанин из Америке" посвећена Стојану Стиву Тешићу

У години јубилеја, 16 деценија постојања, у ужичкој Народној библиотеци отворена је изложба под називом "Ужичанин из Америке". Поставку паноа и фотографија посвећену 20-годишњици смрти Стојана Стива Тешића, култног драмског писца, сценаристе и добитника "Оскара", приредиле су Гордана Бацотић, Биљана Ристовић и Душица Мурић.

Хронолошки- од дечачког сна до звезда, од Стојана за земљаке, до Стива, од истинске заљубљености, занесености, америчког патриотизма до разочарања и преране смрти. Изложба Ужичанин из Америке прати 54 године живота и стваралаштва Стојана Стива Тешића, култног драмског писца, добитник анајвећег признања у свету филма, америчког Оскара, за најбољи сценарио у драми Breaking Away, код нас превођеној као Четири мангупа.

Детињство, проведено у варошици на обалама Ђетиње, заувек је обележило животни, а касније стваралачки пут Стојана Стива Тешића, који је са мајком Гојом и сестром Нађом 1954. године напустио Ужице и преселио се у Америку код оца емигранта Радише, где је дипломирао и докторирао руску књижевност на Колумбија универзитету, а потом се посветио истинској јединој љубави, писању.

„Скоро годину дана смо радили на прикупљању материјала и на изради ове изложбе, а изложбу прати и каталог. Целокупна литература која је изузетно богата је на енглеском језику, нас три смо морале самостално да преводимо литературу. Дошли смо до неких нових података, имамо изјаву супруге. Ступили смо у контакт са њом, добили смо од ње неколико фотографија, које до сада нису објављене и нема их на интернету...сарађивали смо са рођацима, пријатељима", каже Душица Мурић, коауторка изложбе.

„Постоји известан број сценарија, романа, есеја, који нису објављени ни на енглеском језику, они су власништво америчке агенције. Занимљиво је да је Стив Тешић радио сценарио на основу књиге Макартија, а занимљиво је и да постоји сценарио који је намењен за Роберта Редфорда", истиче Биљана Ристовић, коауторка изложбе.

Пишући за позориште и екран Стив Тешић је доживео многе велике успехе, али никада, па ни у годинама велике славе није заборавио и напустио своју земљу и своје Ужице.

У једном од последњих писама пријатељу у Београду Милану Поповићу, Стив каже: „Не знам о чему се ради, али мелодија нашег језика још увек одзвања у мојој глави". Недуго затим, у лето 96. године, само неколико дана пошто је завршио роман Karoo Стив Тешић је преминуо од срчаног удара.

Постхумно објављена, потом и преведена на шест језика, роман Karoo доживео је велики успех у Америци и Европи, а од идуће године биће доступан за овдашњу јавност.

„Сматрали смо да је штета да је роман који је доживео толики успех у свету не буде објављен и на матерњем језику Стојана Стива Тешића. Преговори о објављивању романа почели су крајем 2015. године, тренутно се преводи, није завршена та фаза, надамо се да ће до 2016. године бити објављена на српском језику", каже Гордана Бацотић, коауторка изложбе.

И то је тек један од начина са којим Ужичани настоје да се одуже и подсете стваралаштво и две деценије од смрти славног земљака, Стојана Стива Тешића, који је иза себе оставио супругу, кћерку и шест екранизованих филмских сценарија, десет драма и два романа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво