Капи из коштица шљиве

У Србији расте 40 милиона родних стабала шљива. Од тога се убере око шест стотина хиљада тона годишње и готово све се преради у... ракију! У својој еколошкој радионици брачни пар Стојановић овај плод користи у сасвим друге сврхе.

Сасвим је сигурно и проверено да се Стојановићи нису састајали испод шљиве, али јесу направили нов српски производ - баш од шљиве.

„Из суве шљиве се вади коштица, које су пуне неког џема и сока од суве шљиве, та коштица мора да се опере, затим се суши, крцка и доводи у стање у коме може да се добије језгро, срце коштице, које је одређене температуре и влажности и онда се од тога даље цеди уље", каже Јасна Стојановић.

У својој еколошкој радионици Стојановићи производе хладно цеђено уље из коштица кајсија, али и од лешника.

„Ништа се не баца, уљна погача се даље меље, може да се користи као честице за пилинг, и у исхрани", каже Јасна.

За литар уља потребно је 50 килограма очишћених коштица шљива. Уље је благог укуса, помало подсећа на марципан.

„Уље се користи као салатно и десертно уље и фантастично се слаже са чоколадом, може да се прелије преко грилованог поврћа, грилованог меса, добар је у сосовима, у колачима", каже Јасна.

Не препоручује се пржење иако ово уље трпи температуру од 180 степени, али само 18 сати. Уље се користи и за разне креме, лосионе, шампоне, све без трунке хемије. Сапун праве од коштица шљива, свињске масти и клеке. Иначе, лековито својство уља коштица шљива и кајсија доказано је 70-тих година прошлог века, све због присуства витамина Б17, и комплекса Б3, Б6, Б5 и витамина Е, али о томе Стојановићи не говоре.

Када су почињали, нису веровали у успех, а ових дана раде на извозу својих производа.

Озбиљно преговарају са швајцарским купцем. Иако сумњичави, успели су - први у Србији производе цеђено хладно уље од шљива, а после Француске други су у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво