Поруке београдских улица

„Порука са београдских улица је комплексна и емоционална. То је потпуни микс оронулих, старих зграда, оштећених зграда, зграда дивне архитектуре..." каже Енди Тауненд, експерт за дигитализацију, али и фотограф који је заволео Београд. Фотографије главног града Србије објављује на свом блогу Белгрејдстритс, а недавно је одштампана и истоимена књига.

Енди Тауненд са породицом већ три године живи у Београду. Ради на пројекту дигитализације који при Министрству телекомуникација спроводи Европска Унија. Фотографија му је страст, а Београд омиљени мотив. Фотографије објављује на свом блогу Белгрејдстритс (Belgradestreeets.com), а недавно је објавио и књигу фотографија под истим именом.

„Последњих годину дана своје виђење београдских улица размењивао сам на свом блогу «Улице Београда». Желео бих да то са вама поделим данас. Мој поглед на срце и душу Београда", каже Енди Тауненд на почетку београдске туре коју је "организовао" за камеру РТС-а.

Пут кроз сиве тонове београдских улица, оронулих степеницa и прагова довео нас је до црвене суштине његових фотографија.

„Једна од боја које опстају на мојим фотографијама је често црвена. Врло жива црвена боја. Постоји нешто у вези са том бојом - пуна је живота, у њој има неке опасности, узбуне. Та боја често остаје на фотографијама", каже Тауненд.

Овакав Београд познају само Београђани. Товненд је Британац - Београђанин који разуме овај град.

„Порука са београдских улица је комплексна и емоционална. То је потпуни микс оронулих, старих зграда, оштећених зграда, зграда дивне архитектуре. Уметност тих улица је изузетна. На њима сам видео од неке од најневероватнијих графита које нисам видео нигде у свету. Београд је бучно, живо место са душом и страшћу. То је порука које шаљу београдске улице", каже Тауненд.

Енди Товненд је постао грађанин главног града Србије. Сиву боју првог утиска који је стекао када је стигао у Београд, освојила су лица његових нових комшија. Људи су победили архитектуру.

„Белгрејдстритс блог је у највећој мери усмерен на улице Београда и на архитектуру, на архитектонске контрасте", каже Тауненд и додаје да ће његова друга књига бити посвећена људима са београдских улица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво