Читај ми!

„Да живимо сви у слози”: прослава Светог Саве у Словенији

Ученице и ученици допунске наставе на српском језику у Словенији обележили су Дан Светог Саве на часовима и пригодним приредбама. Слушали су о Светом Сави, гледали филмове о њему, упознали се са мапом његових путовања, анализирали, рецитовали и певали песме о Сави, решавали квизове, правили мапе ума о Светом Сави, цртали његов лик или га правили од различитих материјала и припремамали се за свечано обележавање Савиндана.

Затим су се низале приредбе за Светог Саву у Постојни, Марибору, Крању, Новом Месту, Новој Горици, Копру и Љубљани, које су углавном реализоване у сарадњи са Српском православном црквом и српским културним друштвима. У Постојни су ђаци рецитовали, певали, глумили у част првог српског просветитеља. Ученице и ученици из Марибора и Миклавжа на Дравском пољу учествовали су у прослави славе Светог Саве у цркви Светих Ћирила и Методија, рецитовали су и певали у свечаној атмосфери. Школска слава обележена је пригодним програмом и резањем славског колача и у свечаној сали Културног друштва „Брдо", у Крању.

Ученице и ученици су извели драмски комад „Крсна слава - Свети Сава", у чему им је помогао и свештеник. Ђаци из Требња, Страже и Новог Места присуствовали су свечаној литургији у цркви у Новом Месту, певали „Химну Светом Сави", а затим, кроз занимљив рецитал, показали колико познају његов живот и дело.

Српска православна црквена општина Ново Место даровала је најмлађима пакетиће. Ученице и ученици у Новој Горици су, у свечаној и топлој атмосфери, пред препуном салом, извели приредбу за Савиндан са најмлађим члановима Српског културног друштвa ,,Слога". Након приредбе, деци су подељени пакетићи које су обезбедиле ђачке породице и представници друштва. Ђаци допунске наставе на српском језику са целог словеначког приморја, од Анкарана до Пирана, обележили су Дан Светог Саву певајући и рецитујући о светитељу Сави у копарској цркви.

У Љубљани је Дан Светог Саве обележен у сарадњи са Српском православном црквеном општином. 27. јануара ђаци допунске наставе на српском језику певали су у цркви „Химну Светом Сави" и добили пакетиће.

Сутрадан је одржна Светосавска академија у препуној сали Парохијског дома. Програм су припремиле наставнице, а извели су га ђаци допунске наставе на српском језику. У програму је учествовало 120 ученика, а свечаности су присуствовали свештеници Храма Светих Ћирила и Методија, амбасадорка Зорана Влатковић и други представници Амбасаде, представници различитих удружења и многобројни родитељи. У оквиру прославе прикупљен је новац за хуманитарне сврхе од продаје букмаркера које су направили ђаци допунске наставе на српском језику.

У оквиру обележавања Савиндана реализован је и онлајн сусрет ученица и ученика ОШ „Мирослав Антић" у Београду са ђацима допунске наставе на српском језику из Копра. Разговор се водио о Светом Сави, ђаци су читали саставе и стихове посвећене светитељу.

Прослава Савиндана била је још једна лепа прилика за окупљање деце и родитеља српског порекла у Словенији и за одржавање наше културне традиције.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво