Читај ми!

Почео други семестар Школе медијске писмености Варош РТВ-а

Недавно оформљена омладинска редакција ВАРОШ РТВ-а почела са радом у марту 2022. године, и успешно завршила први семестар Школе медијске писмености, која је крунисана првом телевизијском емисијом магазинског типа "Са Пештом на ти". На младима свет остаје, типичан је и врло клишеидан наратив, али му редакција ВАРОШ РТВ-а верује с разлогом.

То је и био повод да се чланови редакције, али и почасни гости који помажу њен рад окупе у Галерији Круг будимпештанског Текелијанума где се налази и телевизијски студио Варош РТВ-а.

Присутнима се најпре обратила Диана Ђурић оснивач и главни и одговорни уредник Варош РТВ-а која је поздравила полазнике ове школе и угледне госте и у изјави рекла:

"Прошло је већ пет година од како се Варош појавио на медијском небу, а од тада се много тога учињено на унапређењу његовог рада. Потписали смо протоколе о сарадњи и размени програма са Радио-телевизијом Војводине и Телевизијом Храм. Имамо и одличну сараду са колегама са РТС-а где се такође емитују наши прилози како на тв екранима тако и на порталу, а такође смо и део Дунавске медијске мреже ДММ што је огроман успех за овако младу и малу кућу каква је наша. Наши садржаји су такви да покривају широк спектар тема, а прилози могу бити уткани и у информативне и разне културно, екдукативне и забавне емисије програма ТВ станице.

Захвална сам нашим данашњим гостима под чијим се покровитељством и наши програми реализују. Оно што ме посебно чини срећном је чињеница да сте у доста великом броју похађали нашу школу и да сте заинтересивани да наставите да се бавите овим послом, што је заправо и наш циљ, али ми је жао што смо један део њих због органиченог броја морали да одбијемо.

Хвала и мојим колегама који су држали обуку, али на жалост нису данас овде са нама, а сигурна сам да ће бити на свечаности поводом завршетка школе, Миленку Радићу, врсном новинару Мађарског јавног сервиса МТВА и уреднику српске редакције Мађарског радија као и Радојки Филаковић која пише и ради за водеће медијске куће у Мађарској. Хвала и колегама Балажу и Чабију који су држали часове камере и монтаже. Настављамо даље у још већем темпу. На самом крају морам да кажем да смо од прошле године ушли под окриље Самоуправе Срба у Мађарској што свакако допуњује онај медијски простор који је у тим оквирима недостајао, а који је био преко потребан у ери савременог доба - доба интернета", рекла је Диана Ђурић.

Током свечаности присутнима су се обратили Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске затим и свети оци, Зоран Остојић, парох пештански и управник Задужбине Сава Текелија као и протосинђел Варнава (Кнежевић), секретар Епархије будимске - сваки са похвалним речима које нису омануле у намери да надахну и подрже.

"ВАРОШ РТВ је сам по себи једна изванредна и важна ствар за нас. Мене лично радује што је ово омладинска редакција, и што се неко сетио да коначно окупи наше младе, поготово оне који су заинтересовани, да ли за своју будућу професију, или само аматерски рад. Ипак, добијају прилике да од искусних мајстора науче основе овог заната, а ако изаберу овај вид професије, нека буду познати и никад не забораве одакле су кренули", рекао је Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске.

На речима није штедео ни протосинђел Варнава (Кнежевић) секретар Епархије будимске:

"Било ми је задовољство да данас испред Епархије Будимске присуствујем додели диплома о завршеном првом семестру у овој медиској кући, ВАРОШ РТВ-у, која је релативно млада медијска кућа на нашој јавној сцени. Међутим, на нашим друштвеним догађајима - како црквеним, тако и цивилним, не би се тако рекло, јер изузетно су заступљени и доносе интересантне приче. Ми као епархија свакако подржавамо рад ове телевизије српског медија у Мађарској, отворени смо, наравно, за сарадњу и убудуће".

О значају ВАРОШ РТВ-А за саму Задужбину Саве Текелије парох пештански Зоран Остојић,уједно и управник поменуте задужбине је рекао:

"Мени је велика част што сам овде у нашој задужбини, и што се велики број младих окупио. То је сигурно и била жеља самог оснивача, Саве Текелије, да Текелијанум буде стециште младих- што смо, Богу хвала, захваљујући вашој телевизији и, пре свега, вашем раду са младима и постигли. Што каже народ, на младима свет остаје, тако да и ми, корак по корак, дело по дело, пребацујемо на младе".

Уследила је и сама додела диплома, као и симболичних поклона, а затим и фотографисање. Полазници школе медијске писмености, који се оспособљавају за рад у новинарству су: Јаков Иваница, Љиљана Ковјанић, Јегор Лазић, Наталија Томић, Јана Шошић, Павле Ковачевић, Текла Крзман, Татјана Дамњановић, Ђурђе Бугарчић, а за сниматеље и монтажере Лазар Ђурић и Урош Анђелић, а сви они увелико раде на припреми наредне емисије "Са Пештом на ти" и прате разне културне догађаје српске заједнице у Мађарској.

На самом крају вечери млади новинари су поделили своја искуства у раду омладинске редакције и истакли неке од њених врлина:

"Прије свијега, ово је програм који је увијек у току дешавања наше заједнице, увијек смо на лицу мјеста и свијесни смо изузетно битних догађаја за нашу заједницу.

У питању је интернет телевизија, а оно што је на интернету, остаје на интернету, и без обзира на неку тренутну потражњу или гледаност, ми ћемо остати сведоци неког ко је забијележио сва наша дешавања. Оставићемо нешто и будућим генерацијама", рекао је Павле Ковачевић, који је у Будимпешту дошао из Црне Горе.

Татјана Дамњановић надовезала се на Павла:

"Изузетно ми је велика част сто сам имала прилику да учествујем у овом пројекту и што имамо могућност да од стварно великих професионалаца научимо основе новинарства. Уживала сам у сваком снимању, радионици и једва чекам даљи ток снимања".

Неформални део вечери био је испуњен причом и смехом, што је једна од чврстих карика која редакцију ВАРОШ РТВ-а чини невероватним и пријатним местом за рад и напредак.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво