Читај ми!

Арно Гујон отворио Одељење стране књиге у чачанској библиотеци

Чачанска библиотека "Владислав Петковић Дис" је од 8. децембра богатија за Одељење стране књиге са више од 5.000 наслова, које је отворио директор Управе за односе са дијаспором и Србе у региону Арно Гујон.

Гујон је истакао да је отварање овог одељења битно не само за Чачак већ за читаву Србију.

"Ми поклањамо књиге на српском језику библиотекама у свету како би наша деца и наши људи који живе у иностранству могли да уче и да имају контакт са српским језиком, а изузетно је битно да и у самој Србији имамо контакт и са страним књижевностима. Радује ме то што је један део овог одељења дат од стране једног брачног пара из Франсуцке пре 50 година, а један супружник је био српског порекла тако да је и дијаспора учествовала у овоме на неки начин", рекао је Гујон.

Књиге које је чачанска библиотека добила веома су значајне за све оне који желе да усавршавају своје знање страног језика или просто да уживају у страној литератури и то на језику на ком су дата дела писана.

„Захваљујући сарадњи коју смо остварили са низом партнера у земљи и иностранству, пре свега Министарством културе, Народном библиотеком Србије, библиотеком Матице српске, страним културним центрима који раде у Србији и Конгресном библиотеком у Вашингтону, Гете институтом, ми смо у задњих годину дана такође добили више од хиљаду наслова, савремених, актуелних књига које омогућавају свим заинтересованим за усавршавање страних језика и учење страних култура или просто читање литературе на страним језицима да то сада могу и да користе у овом одељењу", рекао је директор чачанске библиотеке Богдан Трифуновић.

Виши саветник у минстарству културе Младен Весковић рекао је да овако добро опремљених одељења у Србији нема пуно.

"Колико год да је важно имати литературу на матерњем језику и без обзира колико је издаваштво у Србији развијено, са неколико десетина хиљада наслова годишње, ипак остаје незамењива чињеница да морамо подстицати читање и знање на свим другим страним језицима, поготово оним који су у широј употреби. Тако да и у томе видим велики простор за наставак сарадње, а у смислу да ово одељење буде опремљено новијим страним књигама које ће користити грађанима Чачка, рекао је Весковић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво