Читај ми!

Одржан научни скуп поводом 200 година од рођења Јакова Игњатовића

У петак, 2. децембра, у Свечаној сали Матице српске одржан је научни скуп "Јаков Игњатовић (1822–1889)", којим је Матица српска обележила 200-годишњицу рођења великог писца и мислиоца. Поздравне речи присутнима упутили су господин Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, проф. др емеритус Душан Иванић, председник Организационог одбора скупа, господин Пера Ластић, директор Српског института у Будимпешти и проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Јаков Игњатовић био је активан чинилац српске књижевности, један од великих полемичара, критичара и историчара књижевности, рекао је професор српске књижевности Душан Иванић и истакао да највећи значај у Игњатовићевом раду показује преокрет који је направио у српској прози.

Председник Матице српске Драган Станић подсетио је да је Јаков Игњатовић носилац две награде Матице српске за романе "Увео листак" и "Стари и нови мајстори", као и да је један од значајних људи који је учествовао у настанку Матице српске.

Књижевно дело Јакова Игњатовића је данас, два века након рођења књижевника, превазишло све критичке опаске и даље је актуелно.

О њему као књижевнику, публицисти, новинару, јавном раднику и његовим политичким погледима говорило се на научном скупу у Матици српској.

Програм посвећен Игњатовићу, који се јавно залагао за српско мађарско пријатељство, наредне седмице биће одржан у његовој родној Сентандреји.

Почаст књижевнику Сентандреја одаће симболички откривањем плоче са називом улице на српском језику која носи Игњатовићево име.

Након радног дела скупа, одржан је песнички програм „Јаша, Васа Решпект, плусквамперфект" у којем је представљена поезија о Сентандреји и Јаши Игњатовићу. У програму су учествовали Ђорђо Сладоје, Иван Негришорац, Гордана Ђилас и Мирослав Алексић. Програм је водила др Исидора Поповић.

Реализацију овог програма помогли су Министарство културе Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Војводине.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво