Читај ми!

Почиње девети Фестивал српског филма у Чикагу

Традиционални, девети Фестивал српског филма, почиње вечерас у Чикагу, а током три дана, од 2. до 4. децембра биће приказано седам најновијих и најбољих дугометражних играних филмова, четири кратка филма, стваралаца из дијаспоре и два одлична документарна филма.

Фестивал отвара филм Стефана Арсенијевића - "Страхиња Бановић", који је већ овенчан са 25 награда. Подсећамо то је традиционални еп у коме савремени афрички мигранти заузимају место српских народних хероја. Филм говори о идентитету, традицији, раси и љубави... Овим филмом први пут на фестивал српског филма у Чикаго долази страни глумац, из Париза, Ибрахим Кома, који тумачи главну улогу у филму.

Потом ће Фестивал бити свечано отворен, а затим ће бити приказан филм Душана Ковачевића - "Није лоше бити човек".

Други дан Фестивала, у суботу, резервисан је за краткометажне филмове, међу којима је и „Сладолед", који је већ приказан на шест филмских фестивала од Палм Спрингса, преко Москве, до Кипра.

Потом ће бити приказана још три играна филма: „Седам хиљада душа", затим „Хероји радничке класе" и играни филм „Гејм".

Трећег дана Фестивала најпре ће бити приказан играни филм Радивоја Андрића „Лето кад сам научила да летим", потом филм Хаџи Александра Ђуровића "Света Петка - Крст у пустињи" о животу наше велике светитељке, филм који је рађен по роману „Петкана" наше велике списатељице Љиљане Хабјановић Ђуровић.

Потом ће се одржати свечаност на коме ће се поделити награде најбољима, а како је планирано одржати и церемонија свечаног затварања Фестивала.

Гледаоци ће се опростити од Фестивала документарним филмом Оливера Пауновића „То је Тома".

Програм је иначе тако саткан да ће се између филмова представити гости фестивала, са којима ће и публика разговарати. Организатори су обезбедили занимљиве госте из света филма. Поред јунака филма и носиоца главне улоге „Страхиња Бановић" Ибрахима Коме, који долази из Париза, публици ће се представити и гости из Србије - Бранислав Бане Трифуновић, који тумачи главну улогу у филму "Гејм", као и Ана Лазаревић, редитељка тог филма "Гејм". Такође, гост Фестивала је и Милена Предић, која игра главну улогу у филму "Света Петка - Крст у пустињи", као и још неки.

Директорка Фестивала Славица Петровић, каже да њу и њен тим води идеја да далеко од завичаја утоле глад за лепим стварима које нас вежу за наше корене, које не смемо да занемаримо, а са којима треба да упознамо и наше нове генерације које се овде рађају.

У писаној поруци из Србије, која ће бити прочитана вечерас, иницијатор и један од организатора Фестивала српског филма у Чикагу - Александар Влајковић, познати српски новинар, преноси поздраве филмских посленика Србије, посебно оних који су желели да дођу у Чикаго, као Слобода Мићаловић и Војин Ћетковић, који због обавеза - снимања нових филмова нису могли да присуствују, али су обећали да ће већ наредног, јубиларног 10. Фестивала бити у Чикагу и поклонити се публици. Влајковић је пренео и поздраве званичника наше државе, који најављују да ће још више подржати ову манифестацију и да ће сам догађај отварања фестивала бити велика фешта, јер је филм сјајан медиј не само за промоцију српског филма и способности наших филмских посленика, него и за промоцију Србије и могућности за снимање филмова у Србији, које сада држава Србија и финансијски помаже.

Порука отаџбине Србије нашима у Чикагу и целој Америци је: Верујемо да ћете уживати у нашим најбољим филмовима из најновије филмске продукције. Верујемо да ће вас то подсетити одакле сте и да вас чекамо да посетите свој завичај, јер знамо да сви они који су одавде отишли у свет као одрасли, да им Србија увек недостаје. Једини начин који лечи носталгију је посета завичају. Ми и Ваши најближи вас чекамо. Увек сте добродошли!

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво