Читај ми!

Отворена манифестација Мост Србија у Будимпешти

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је у Будимпешти Арт маркет на којем је Република Србија специјални гост и поручила да на овај начин Министарство културе и информисања потврђује спремност за даље јачање међународне сарадње у области културе.

„То је и најбољи начин да прикажемо богату и динамичну уметничку сцену Србије, у веома значајном међународном оквиру", подвукла је Гојковић у Бална центру, и нагласила да присуство великог броја реномираних уметника и галерија из читавог света, сврстава Арт маркет у културне догађаје првог реда.

Гојковић је подсетила да су наступи Србије на светским смотрама ове године, у првом реду на Бијеналу у Венецији и Тријеналу у Милану, били веома успешни. „У том светлу, програм ‘Мост Србија' доказ је да се у савременом стваралаштву у Србији налази извор велике креативности. То се најбоље види у данашњем колективном наступу репрезентативних галерија", нагласила је министарка културе и информисања.

Истакавши да су предвиђени и изузетно атрактивни пратећи програми, као што су представљање радова Марине Абрамовић и изложба сликарке Мире Бртке, Гојковић је подвукла да актуелност и висок ниво њиховог стваралаштва, спајају Србију и свет.

„Сигурна да сам да ће наступ уметника из великог броја земаља дати подстицај сарадњи и инспирисати генерације које долазе. Верујем и да ће наступ Србије наићи на добар пријем код публике Арт маркета", апострофирала је Гојковић и додала да то гарантују богата уметничка традиција, блискост и повезаност два културна простора и дуга традиција културне размене.

„Култура је најбољи начин за спајање и узајамно разумевање људи. Она говори универзалним језиком, који сви разумемо. Зато је и ова престижна манифестација део најсавременијих токова европске и светске уметности и културе", закључила је Гојковић.

Заменица министра културе и иновација Мађарске Естер Витаљош истакла је да постоји све веће интересовање за Арт маркет, чему сведочи број посетилаца који се повећава из године у годину, што је веома значајно за развој културне дипломатије.

Она је нагласила да је ова манифестација значајна платформа за уметност фотографије, савремену и примењену уметност.

„Данас смо поносни на чињеницу да можемо рећи да је ово највећи фестивал и сајам савремене уметности и уметности фотографије у Европи. Ових дана, погледи колекционара, љубитеља уметности и уметника биће уперене у Будимпешту, шта је значајно признање", подвукла је она.

На манифестацији "Мост Србија" мађарској публици се представљају уметничке галерије из Београда, Новог Сада и Крагујевца, а пред стручном јавношћу и љубитељима уметности су радови Ђорђа Ивачковића, Ане Вртачник, Андрее Ивановић Јакшић, Уроша Ђурића, Јошкина Шиљана, Милије Чпајка, Ђилета Марковића, Вељка Вујачића, Миће Стајчића, Николе Марковића, Нине Ивановић и других. "Мост Србија" подразумева и два уметничка пројекта, музејски кварт, изложбу савремене српске фотографије, предавања, трибине, перформансе и друго.


 

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво