Читај ми!

Промоција књиге "Мирис новца" у Бечу

У Заједници српских клубова у Бечу, 24. септембра, у организацији АСКД "Вилхелмина Мина Караџић", одржана је промоција романа "Мирис новца" Смиљане Вукићевић из Бара.

Роман је преведен на турски и македонски језик. Бави се актуелним темама корупције у црногорском друштву и моментима када млади људи поклекну пред могућношћу лаког зарађивања новца. Књигу је објавило Удружење Визија из Голубоваца.

Главна јунакиња романа је млада Милица, пореклом из Бијелог Поља. Доласком у Бар, улази у криминалне кругове, а све у потрази за бољим животом. У програму су, поред ауторке, учествовали Славка Кликовац из Подгорице, Светлана Матић и Владимир Пешић из Београда. У музичком делу програма, наступила је сопран Слађана Раичевић.

Једно изузетно лепо и емотивно књижевно вече одржано је протеклог викенда у Бечу. О роману Мирис новца говорила је Славка Кликовац, истичући да је била врло скептична од самог почетка, када је добила рукопис на читање, како ће роман бити прихваћен од стране читалаца и мештана из Бара, чији се аутентични ликови налазе у овом роману. Сматра да је ауторка врло храбро истакла друштвене прилике и проблеме са којима се млади људи суочавају у потрази за бољим животом, улазећу у ризичне ситуације, а све због жеље за брзом зарадом.

Слађана Раичевић, студенткиња четврте године на државном факултету музичких и позоришних уметности у Бечу, својим гласом је задивила присутне. Треба нагласити да она долази из Подгорице, да јој је Славка Кликовац предавала у основној школи и код ње од раних школских дана, открила велики музички таленат, који је Слађана наставила успешно да развија и усавршава, захваљујући великој подршци својих родитеља. Свој глас је позајмила за филм Господар прстенова.

Владимир Пешић, песник и кантаутор из Београда је испричао анегдоту из Никшића, у потрази за улицом у којој станује његов пријатељ и насмејао публику до суза.

Смиљана Вукићевић је у свом обраћању истакла да је роман писала три месеца. У свом раду са ученицима као професор је приметила много тога и желела је да укаже на све девијације у друштву и пороке код младих, на које и родитељи, школа и друштво треба да обрате пажњу.

Захвалила се Светлани Матић на позиву и скромни прилог од продатих књига, поклонила библиотеци Мина Караџић у Бечу.

Славка Кликовац, као што је познато, води успешно Удружење умјетника Визија, из Голубоваца већ дужи низ година и успешно сарађује са проф. Светланом Матић, која је имала и
промоцију својих ауторских дела у Црној Гори. Обе професорке, ауторке, друштвене активисткиње су се договориле да потпишу Споразум о сарадњи између два удружења, што се на овој занимљивој књижевној вечери и реализовало.

„Овим Споразумом УУ Визија и АСКД Вилхелмина Мина Караџић успостављају сарадњу са циљем промоције књиге и читања, што је у функцији процеса образовања и усавршавања. Обе стране спроводиће различите размене искустава и сарадње у области културе (у области културних делатности и програма), а пре свега: промоције књига и нових наслова, изложбе, округли тематски столови. Семинари, сусрети писаца, донација књига, додела награда, виртуелни програми, итд", пише, између осталог, у Споразуму о сарадњи.

Мр Смиљана Вукићевић је Светлани Матић поклонила уметничку слику, на којој је лик Мине Караџић, који је насликала Николета Кажић, уметница из Сутомора, а Матићева се захвалницама за подшку Друштву и књигама одужила гошћама из Црне Горе.

Промоцију је својом камером забележио Душан Борисављевић, члан АСКД Вилхелмина Мина Караџић.

  Биографија

Смиљана Вукићевић је рођена је 1964. године у Подгорици. Живи и ради у Бару. Дипломирала је на Метарулшком факултету у Подгорици 1990. Магистарске студије је завршила на одсеку Хемијске технологије- еколошко усмерење 2012. године у Подгорици. Члан је Инжењерске коморе Црне Горе. Чланица је пројектних тимова у пројектима међуграничне сарадње које финансирају ИПА фондови .

Потпредседница је светске уније писаца за Црну Гору. Чланица је Удружења умјетника- Визија из Голубоваца, у својству организатора и реализатора међународних фестивала. Чланица је
хуманитарне организације регистроване у Ници - "Вода извор живота за цео свет."

Дугогодишњи је просветни радник. Ауторка је романа "Мирис новца", који је добро прихваћен од шире читалачке публике у више држава. Може се купити у књижарама и на киосцима широм Црне Горе. Преведен је на турски језик и доступан на њиховим многобројним продајним местима. Роман је преведен на македонски језик од стране Министарства просвете и културе Северне Македоније. Поред романа "Хаљина по мјери вјере", припрема и рукопис будућег романа "Kад живот завјесу спусти." Поред прозе, пише поезију и слика уља на платну. Мајка је двоје успешне, одрасле деце ћерке Ане и сина Владимира.

  У октобру...

Следећа културна манифестација у организацији АСКД Вилхелмина Мина Караџић, биће одржана 15. октбра 2022. године у ЗСК у Бечу. Реч је о промоцији књиге Моја љубав Никола Тесла, ауторке Ане Атанасковић из Београда.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво