Читај ми!

Отворена изложба "Никола Тесла – Кључни допринос енергетици" у Бечу

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Мариано Гроси отворили су 26. септембра изложбу "Никола Тесла – Кључни допринос енергетици" у оквиру 66. генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију у Бечу.

Гојковић је поручила да поставка приказује рађање идеја које су измениле свет и да је ово прилика да се сви заједно подсетимо на изуме којима је велики научник задужио свет и учинио га бољим.

„Уједно, његов животни пут најбољи је пример да су за ореол славе и ризницу незаборава, поред генијалности и талента, упорност и мукотрпни рад и те како неопходни", истакла је Гојковић и подсетила да је Тесла, међу својим бројним достигнућима, био и пионир радио-технике и да је објавио бројне стручне радове из физике, док његов изумитељски опус обухвата чак хиљаду проналазака и патената.

„Теслина ванвременска појава и данас је непресушна инспирација бројним уметницима и ствараоцима широм света, а неки од најпознатијих светских брендова данашњице носе његово име", подвукла је министарка културе и информисања.

Гојковић је рекла да су главне теме овогодишње Међународне агенције за атомску енергију зелена енергија, еколошка свест и одрживост, а да је управо Никола Тесла био један од зачетника еколошког размишљања.

„Пре више од једног века указао је на неопходност уштеде енергије и корист од очувања природе. Као што видимо из најновијих дешавања у свету, велики српски научник и у овом случају је био визионар и иноватор", нагласила је Гојковић.

„Министарство културе и информисања покровитељ је ове изложбе пре свега због наше заједничке обавезе: државе, друштва и појединаца, да наставимо да негујемо и чувамо успомену на лик и дело овог великана. Његово наслеђе припада читавом свету и целом човечанству", закључила је министарка културе и информисања.

Генерални директор ИАЕА Рафаел Мариано Гроси истакао је да му је задовољство што је са потпредседницом Владе и министарком културе и информисања на отварању ове посебне изложбе посвећене Николи Тесли, који је захваљујући својим изумима постао светски признат и познат научник, као и да Међународна агенција за атомску енергију заједно са Србијом има у плану да ради на промоцији лика Николе Тесле и његових достигнућа.

Гроси је рекао је да ова изложба представља Србију каква је данас, Србију будућности, која се бави увек актуелним темама, као и да су изложени експонати доказ широке примене нуклеарне енергије у многим областима, нарочито у медицини, екологији, водопривреди.

„Веома сам захвалан што сте организовали овај изузетан и веома инспиративан догађај, и што ове тренутке могу да поделим са свима вама. Надам се  да ће се наши сусрети наставити у блиској будућности у Београду", рекао је Гроси на отварању и додао да се радује унапређењу и проширењу сарадње са Србијом.

Oвогодишња конференцијa окупила је око 2.500 учесника из 152 земље, а изложба "Никола Тесла - Кључни допринос енергетици" у Бечком интернационалном центру биће отворена до 30. септембра.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво