Читај ми!

У Бечу одржан концерт музике из српске кинематографије

Филмска музика била је тема концерта у Бечу, одржаног 24. септембра, у којем су наступали и српски глумци Бранислав Бане Томашевић, Бранкица Себастијановић и рок легенда Дадо Топић. Готово да нема великог филмског хита или легендарне серије, а да публика, поред главних јунака, не памти и песме које су прославиле та остварења.

"А, сад адио" из серије "Врући ветар", тема из "Отписаних", само су неке од ванременских мелодија из домаћих филмова или серија, које деценијама живе и често се изводе, док без песме "Пукни зоро", урађене за потребе филма "Монтевидео", не може да прође ниједан концерт или прослава.

Зато не треба да чуди што је вече посвећено филмској музици Удружења "А:Култура" обрадовала публику у Бечу, која је испунила позориште "Акзент", жељна да чује и ужива у доброј музици и евоцира успомене на нека стара, срећнија и лепша времена.

На гала концерту "3 ноћи" наступили су глумци Бранкица Себастијановић, Бранислав Бане Томашевић, као и рок легенда, аутор и извођач музике за серије и филмове Дадо Топић.

Глумце је пратио "А:Музика Оркестар", академски образовани музички уметници, који је концерту дао посебну чар.

Глумац Бранислав Томашевић рекао је да су све нумере занимљиве, пажљиво изабране, те да су се сви дивно забавили слушајући старе хитове.

"Филмска музика је изузетно важна, то доказују и непролазни хитови који остају. Пролази ми кроз главу песма из филма ''Национална класа'' - Флојд, а то је једна од најзначајнијих филмских песама, која се и данас слуша, и код млађих генерација", каже Томашевић.

Добар филм и добру серију треба да испрати квалитетна музика, уверен је Томашевић и додаје да је уживао изводећи филмске нумере које и данас живе.

И његова млада колегиница, Бранкица Себастијановић, која је водила програм, сагласна је да музика може много да помогне филму, иако може и да му одмогне.

"Музика доприноси, помаже да се одреди и жанр филма. Када би се једна сцена подвукла различитом музиком, могли бисмо да добијемо различите жанрове - од комедије до хорора. Зато музика утиче на жанр који редитељи желе да прикажу", рекла је она.

Једна од највећих југословенских рок легенди, музичар који је отпевао "Флојда" у Националној класи, али и "Ја хоћу живот", песму коју је слушала цела бивша Југославија пратећи живот породице Попадић у "Бољем животу", Дадо Топић, својим несвакидашњим гласом, дао је посебан печат овом концерту.

И сам каже да је филмска музика значајна због "приласка" широкој публици.

"Енио Мориконе је обележио историју вестерна својом музиком. Касније су се појавили други аутори са познатим песмама, које су допринеле успеху филма. За 60 одсто успеха, филмска индустрија треба да захвали музичкој продукцији која је пратила филм. Сви знамо филмове које смо заволели због музике", каже овај музичар са каријером дугом четири деценије.

Додаје да они који се баве музиком, тачно знају њену вредност на филму, и осећају и мали понос, што учествују у филму са "музичке стране", и што један део свог стваралаштва остављају и на филму и телевизији.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво