Читај ми!

"Реално Надреално" ретроспективна изложба Радована Трнавца Миће

У понедељак, 26. септембра, у Интернационалном уметничком студију у Ваљеву, свечано ће бити отворена ретроспективна изложба слика и објеката академског сликара Радована Трнавца Миће под називом "Реално Надреално", саопштавају организатори.

Интернационални студио ретроспективном изложбом свог идејног творца са поносом прославља и обележава јубилеј 25 година успешног рада на сапајању различитих култура и нација. Две и по деценије постојања је и 25 година међународне репутације, афирмисаног, признатог и у свету препознатљивог назива Студија као реномиране културне установе и галерије. На изложби ће бити презентовано 15 Мићиних дела, насталих у периоду од 1976. до 2017. године.

У ликовној критици посвећеној Радовану Трнавцу Мићи, ликовном ставраоцу који каже да је мисао најважнији моменат његове креације, историчарка уметности Марина Цветановић истиче да Мића прави ликовну документацију о пролазности, о важности и неопходности појединих социолошких момената. Она напомиње да ретроспектива која је пред нама листа стране чудесне енциклопедије, да многе архетипске симболе цивилизације откривамо од платна до платна, од године до године, од деценије до деценије...

„Константа сликарске поетике Радована Трнавца Миће јесте културна историја света, некада метафорички, а некада дословце исписана симболима боје и појавних облика. Класициста по једноставности израза и хармоничности, како боја тако и облика, али постмодерниста по духовности и интелекту које ставља испред свега, показује комплексност своје личности и стабилно изграђене ставове о себи, човеку и планети. Тиме превазилази оквире националног у свом поимању света, иако својим делом и залагањем у сваком тренутку промовише оно најбоље у српској култури и уметности уопште... Тешким радом, неисцрпном позитивном енергијом, праштањем и жртвовањем, може се доћи до ренесансе коју тако прижељкује и прориче Мића Трнавац. Он зна да између човека и остатка света постоји време које човек треба да испуни и обоји", написала је у ликовној критици Марина Цветановић.

Култура и Уметност за Мићу Трнавца немају границе и немају националност. Говоре универзалним, најразумљивијим језиком на целој планети. То је успешно као клицу усадио и у Интернационално уметнички студио, који са поносом од 1997. године носи његово име. За протекле две и по деценије Студио је оправдао своју мисију спајања људи и нација, управо посредством Културе и Уметности, које треба да истрају, упркос свим потешкоћама, и да врате веру и наду у светлу будућност цивилизације.

У Интернационалном студију до сада је радове излагало преко 500 уметника са свих 6 континената. Прикупљена је врло значајна колекција од 245 уметничких дела, која данас чини једну од најзначајнијих збирки савремене интернационалне уметности с краја 20. и почетка 21. века на Балкану. Сва дела из збирке припадају културно-уметничкој баштини Ваљева, што значи и Србије. Како та дела не могу бити поклоњена, нити продата, завештана су да заувек остану наше уметничко благо.

Студио четврт века успешно остварује културне везе са иностраним амбасадама, министарствима културе, институцијама и установама културе, спајајући тако различите народе и негујући пријатељске односе. Завидна сарадња остварена је и са бројним галеријама и музејима широм Србије на размени изложби и презентацији српских сликарских великана који су обележили 20. век.

Интернационални уметнички студио добитник је Повеље за изузетан допринос развоју ликовног стваралаштва и културе 2015. године, коју додељује Културно-просветна заједница Србије. Од Амбасаде Белорусије у Србији, Интернационални студио је 2012. године добио Захвалницу за активну сарадњу и представљање савремене белоруске уметности у Србији и успостављање међуљудских односа међу добрим народима широм света, посредством уметности. За своје активности и изложбе у 1998. години Интернационални студио добио је награду РТС-а за Културни догађај године. Осведочен и у хуманитарном раду, Студио је у више наврата, својим донаторским акцијама, помагао деци без родитељског старања у ваљевском крају и иницирао и учествовао у прикупаљању значајних средстава за опремање Дечјег одељења Опште болнице Ваљево.

„Значајан јубилеј 25 година постојања послужио нам је да се носталгично осврнемо на прошлост и подсетимо на све реализоване идеје, изложбе и активности. Уједно нам је и подстрек за остваривање нових, још даљих домета које смо пред себе зацртали. Како сматрамо да Култура и Уметност и даље играју главну улогу у развоју и будућности цивилизације, предстојећа мисија Интернационалног студија, својеврсног уметничког светског путника добронамерника, никада није била јаснија - враћење Културе и Уметности на пиједестал. Прво у човеку!", истичу из Интернациопналног уметничког студија „Радован Трнавац Мића".

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво