Читај ми!

Џозефус Дејвис иде на доживотну робију

После емотивног двосатног саслушања, које је чак и искусног тужиоца за убиства довело до суза, Џозефусу Дејвису из наређено да проведе остатак живота у затвору, јер је 2021. године у зиму убио младог човека Милана Лончара, док је овај шетао свог пса у насељу Бреверитаун.

Током саслушања у петак, 26. августа, судикиња Барбара А. Мекдермот прочитала је 25 писама које су послали породица и пријатељи у којима се детаљно описује како је Лончарева смрт утицала на њихове животе. Сви су га описали као брижног и пуну љубави, „најбољу особу коју су икада упознали".

Јелена Лончар (28) рекла је да од братове смрти није могла да ради више од 20 сати недељно. Продала је своју кућу у Бреверитауну након злочина и, заједно са другом породицом и пријатељима, одселила се из Филаделфије.

"Бол и страх од насиља и смрти су превише јаки да бих поднела живот у Филаделфији", рекла је Јелена Лончар.

На овај начин су медији у Филаделфији информисали јавност о пресуди убици младог Србина. На саслушању и изјашњавању о кривици, убица Дејвис је показао мало емоција док се појавио на суду преко Зоом платформе из индустријског поправног центра у Филаделфији. Зурио је у камеру и, повремено, зевао. У завршној речи рекао је да је невин и да су ме поротници „прогласили кривим на основу одецће". Његова раса је, рекао је, можда одиграла улогу.

"Штета је да још један црнац, млади мушкарац, губи живот због система", рекао је он, "то је још један бели судија, бела породица, бели тужилац и још један црнац."

Џозефус Дејвис је је осуђен за пљачку и другостепено убиство младог Србина. Милан Лончар је имао свега 25 година. Рођен у Вејну, у породици Зорана Лончара из Батајнице и Ејми Лаунсбери. Био је дипломац Универзитета Темпл и тек запослен као стручњак. Дејвис је средином јануара 2021. пуцао у Лончара након што је покушао да му украде новчаник. А затим је побегао са саучесником док је Лончар лежао крварећи на улици.

Убиство, које се догодило на углу улица снимљено је видео-снимком за надзор, што је био кључни доказ на Дејвисовом дводневном суђењу. Иако тужилац није имао очевице злочина, рекао је да се на снимку види како убица носи препознатљиве ципеле и блистави каиш.

"Никада нећете заборавити тај каиш и те патике", рекао је тужилац Џоан Пескаторе, "срећна сам што је породица Лончар добила меру правде."

Дејвисов адвокат, Даглас Долфман, покушао је да убеди пороте да снимак није довољан доказ да се докаже да је Дејвис био револвераш и пуцач. Називао је овим доказима посредним, јер није било физичких доказа које повезују Дејвиса са убиством.

Тужиоци су тражили да Џозефуса Дејвиса суд осуди на смрт за убиство првог степена, тврдећи да је намерно убио Милана Лончара пуцајући му у груди. Поротници су, међутим, гласали да се Дејвис осуди за убиство другог степена, јер се убиство догодило током другог кривичног дела, пљачке младог Србина.

Милан Лончар је упуцан један блок од своје куће Бреверитовн и само неколико блокова од места где је убица Дејвис живео. Лончар је добио метак у груди и срушио се на улицу, док су његови нападачи побегли.

"Убица Џозефус Дејвис је био на условној слободи због претходне пљачке у време убиства и чекао је суђење по оптужбама за крађу аутомобила и напад на чувара у затвору. Он је пуштен из затвора две недеље пре него што је Лончар убијен, што је навело критичаре да се запитају како су канцеларија окружног тужиоца Ларија Краснера и градски судови решавали те случајеве и да ли је другачије доношење одлука могло да спречи злочин", пита се Никола Лончар, рођак убијеног Србина из Филаделфије.

Оба злочина пљачка и убиство Милана Лончара, носе аутоматске доживотне казне робије за пљачкаша и убицу Дозефуса Дејвиса. Његов саучесник није пронађен. Судкиња Мекдермот је осудио Дејвиса на доживотни затвор без могућности условног отпуста, обавезну казну у Пенсилванији за убиство другог степена.

"Мала је то утеха за нашу породицу, јер је Милан страдао потпуно невин од сулудог убице",  изјавио је стриц Никола Лончар, из Филаделфије.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво