Читај ми!

Србфест у Чикагу наставља традицију

Успешно је одржан тродневни српски фестивал на имању српског Саборног храма у Чикагу.

Ово су моменти којих се ужелела српска зајендица у Чикагу и широм Сједињених Држава. После две године корона вируса, ово је прва у којој се поново организују сви српски фестивали, од Чикага до Флориде и Калифорније.

Неки су већ одржани, у Охају и Индијани, а ово је фестивал на имању српског Саборног храма у Чикагу, како се овде обично каже, на Редвуд Драјву.

Председник Црквеношколске општине Момчило Спасојевић нам преноси да је на средини фестивала већ продато 40 јагањаца и прасића.

Бројка је значајна јер то говори о великом одзиву посетилаца, као и о чињеници да се скупљају средства за цркву, потребна током целе године за струју, грејање, одржавање и разне друге трошкове.

Један од волонтера додаје да има ћевапа, пљескавица, кобасица, каже, свега има...

Ранко Ристић који је провео викенд помажући на штанду Халијард фондације заједно са Џоном Капелом, каже да ће ускоро у Чикагу бити изведена премијера представе посвећена Халијард мисији, када су Срби спасили пет стотина америчких пилота. Такође се планира и нови пут за Аризону, где у ваздухопловном музеју посетиоци имају прилику и да полете у оригиналним авионима који су летели пре више од седам деценија.

У овим крајевима на Средњем западу фестивали се обично одржавају лети јер је онда овде боље време. У деловима земље са блажом климом, као што су Флорида и Аризона, одржавају се у новембру или фебруару, када је тамо идеално време.

Једна од младих посетитељки фестивала каже да јој се посебно свиђа наступ фолклорног ансамбла. Пошто су чланови групе са којом смо разговарали рођени у Америци, питамо је где је научила српски, а она истиче да су је мама и тата научили српском језику.

Старешина српског Саборног храма у Чикагу, отац Дарко Спасојевић, каже да је фестивал значајан за заједницу.

"Утисци су одлични, ово је већ тридесет и нешто година да се одржава овај српски фестивал овде, који представља нашу културу и веру и представља нашу заједницу при Саборном храму нашим људима као и широј заједници. Организација је одлична, посета је одлична тако да смо веома задовољни", истиче отац Дарко.

Међу посетиоцима има људи који су ту већ деценијама, и других који су ту од недавно или су дошли на кратко да чувају унучиће и посете фамилију.

Једна госпођа нам каже да су утисци предивни. Додаје да је гост и да је стигла из Србије, а да иначе живи у Прокупљу.

Једног посетиоца питамо шта каже на вест да треба да полети директан авион Чикаго Београд од пролећа.

Он каже: "Oдмах купујемо прву карту, прво место и идемо да испробамо тај авион".

Други посетилац додаје: "Најлепше је кад се скупимо овако, да нас има што више".

Закључујемо да нема сумње да је ове године Фестивал на имању српског Саборног храма у Чикагу привукао велики број људи, а једна ствар је сигурна, док је носталгије и жеље за родним крајем биће сигурно и жеље за оваквим дружењима и оваквим фестивалима.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво