Читај ми!

Делегација Србије на Светској конференцији кипарске дијаспоре

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон учествовали су на Светској конференцији кипарске дијаспоре одржаној данас у Лимасолу.

Државни секретар Старовић подсетио је да је блискост српског и кипарског народа посебно утемељена на сведочењу кршења територијалног интегритета и суверенитета њихових земаља, праћена дубоком тугом српских и кипарских породица које су остале без својих домова.

Старовић је упутио позив српској и кипарској дијаспори да у земљама свог боравка међусобно граде блискост и поверење, попут оног које деценијама негују Србија и Кипар.

Током Конференције одржан је билатерални састанак српске делегације с председничким комесаром за хуманитарна питања и прекоморске Кипране Фотисом Фотијуом.

На састанку је потврђено обострано снажно пријатељство две земље, уз посебан осврт на сарадњу у области дијаспоре. Такође, договорени су даљи кораци у циљу имплементације Меморандума о сарадњи Републике Србије и Републике Кипар у области дијаспоре и разговарано је о размени искустава у начину организовања дијаспоре, њиховог међусобног повезивања, као и очувања културолошких, језичких и историјских вредности.

Директор Управе Гујон рекао је, након сусрета у Лимасолу, да је кипарска дијаспора позната у свету као добро организована те да ће њихова искуства у погледу економске, културне, образовне сарадње за Србију бити драгоцена.

„С обзиром на изузетне билатералне односе и традиционално пријатељство Србије и Кипра разговарали смо и како да повежемо наша расејања у свету, на општу добробит", додао је Гујон.

Делегација Републике Србије је догађају присуствовала на позив председничког комесара за хуманитарна питања и прекоморске Кипране Фотиса Фотијуа. Светској конференцији кипарске дијаспоре у делегацији Републике Србије, поред званичника Министарства спољних послова, присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Никозији Марко Благојевић и први саветник у Амбасади Републике Србије Јелена Стојиљковић.


петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво