Читај ми!

"Лето у завичају" - Тршић 2022.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је ове године по први пут организовало боравак у домовини за децу која похађају наставу на српском језику. Манифестација под називом "Лето у завичају" одржава се у Научно-образовном центру "Вук Караџић" у Тршићу.

Припрељен је едукативни програм који је усмерен на српски језик, културу и традицију. Током лета, у три термина планиран је боравак 217 ученика из дијаспоре, а који су ђаци Допунске школе на српском језику у иностранству у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Са ученицима ће током лета боравити 17 наставника који ће бити подршка стручном тиму који реализује програм.

У петак 14. јула 2022. године прва група ученика из СР Немачке, Швајцарске, Француске и Грчке завршила је боравак у Тршићу уз приредбу која је уприличена за родитеље, баке, деке, рођаке и пријатеље који су уз пуно емоција и аплауза пратили програм и уживали у презентацији оног што су деца научила током седмоденевног боравка у овом центру. У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја учесницима се обратила Сања Дулаћ, а у име Научно-образовног центра „Вук Караџић" Александра Пурић, директор и које су ученицима уручиле захвалнице за учешће.

Боравак у Научно-образовном центру „Вук Караџић" у Тршићу био је бесплатан, а програм је фининасиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС. Планирано је да манифестација „Лето у завичају" постане стална програмска компонента за наше ученике који похађају наставу на српском језику у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, па је већ најављен боравак ученика за лето 2023. године. Програм манифестације „Лето у завичају" осмисила је проф. др Марина Јањић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу. Ученици су кроз радионичарски рад имали прилику да унапреде и ојачају своје језичке и комуникативне вештине у контектсу националне културе, а кроз говорне и игровне активности у области културе и традиције стекну нова и прошире стара знања о својој домовини.

У оквиру боравка организују се посете манистиру Троноша и Бањи Ковиљачи где ученици имају прилику да упознају знаменитости овог дела Србије.

Биљана Букинац, координатор образовно-васпитног рада у иностранству организује рад на српском језику у десет држава, посетила је учеснике манифестације:

„Поред едукативног значаја што је основни циљ програма, овакви сусрети деце из различитог говорној у културолошког подручја веома су важни за развој њихових социјаних компентенција, доприносе бољем разумевању и уважавању различитости и подизању свести о националном индентитету. Стичање новог искуства, размена искуства са другарима из других држава, али и прилика да једни од других уче, је нешто што ће деци која учествују о овом програму, остати као незаборавна успомена за цео живот. У оквиру планираних активности ученици имају могућност да афирмишу своја знања, вештине и промовишу своје таленте, што значајно доприноси јачању самопуздања, као важног сегмента у развоју личности. Најјачи утисак који носим из посете у Тршићу је тај, да су деца из Немачке, Швајцарске, Француске и Грчке комуницирала на српском језику. Без обзира где наша деца одрастају, оно што их спаја је српски језик. То је заправо оно што повезује све наше људе широм света и оно што је свима заједничко без обзира где живе. Зато је од огромног значаја да наша деца развијају и негију српски језик као главну одлику националног индентитета, а што је нит која ће их повезивати са свим нашим људима који живе у Србији и широм света."

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво