Читај ми!

Видовданска академија у Манхајму

Да је Видовдан и те како велики празник у дијаспори, показали су и ученици допунске наставе на српском језику у Манхајму. Кратка приредба и академија одржана je у граду Манхајму, као наговештај свечане Aкадемије у Штутгарту, која ће се одржати 2. јула. Приредби је претходила литургија у цркви којој су присуствовали родитељи и деца Српске допунске школе у Манхајму и Хајделбергу, наставнице мр Ксенијe Гаћиновић.

Програм је отпочео кратким освртом и историјским појашњењем шта је Видовдан и шта он представља за српски народ. Ученици Лука и Вукашин Јањић су наизменично држали кратку беседу, затим је Александа Петровић са Матијом Филиповићем сведочила изговарању и подсећању на Лазареву клетву.

Приредбу је улепшала изведба песме „Заспо Јанко", Анђелике Гаћиновић, док је Максим Гребовић рецитовао песму Чедомира Миленковића „На Косово магла пала". Приредбу је завршила својом рецитацијом и Јелена Малеш рецитовајући „Плаву гробницу". Многе родитеље је програм дотакао, као и рецитације и тиме изазвао реакције које јесу везане за сам Видовдан и патњу нашег народа.

Након програма сви заједно, родитељи и ученици, са наставницом Ксенијом Гаћиновић, отишли су у просторије цркве за дружење и уживали у поновном окупљању после дружег времена, а на столу су се нашле разне ђаконије које су спремиле вредне маме.

Ученица Јелена Малеш упитана како јој се свиђало и да ли се радо одазива на овакве догађаје Српске допунске школе је рекла:

„Ја изузетно волим да радим све што има везе са нашом школом као и све што организује и ради наша наставница. Срећа је имати таквог педагога и јако ми је жао што ове године завршавам школу."

„Атмосфера је одисала заједништвом и срећом да смо могли поново да делимо лепе тренутке и да видимо децу поново насмејану, ведру и поносну на све оно што су радила и учила у протеклом времену. Радујемо се сваком новом окупљању и учествовању у свим новим активностима", закључила је наставница Ксенија.

Допунска настава на српском језику у Манхајму, покрајина Баден-Виртемберг, у организацији је Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво