Читај ми!

Пупин у манастиру Врдник

Данас је слава манастира Врдник, познатог и као Мала Раваница и тачно 130 година од када су Михајло Пупин и његова жена Сара Катарина посетили то место.

Године 1892. Пупин је из Америке довео своју супругу Сару Катарину Џексон у Саборну цркву у Новом Саду.

Посетили су и манастир Врдник - Раваница (на Фрушкој гори), где је она видела како се слави православна манастирска слава.

У манастиру су се тада налазиле и мошти српског цара-мученика Лазара. Оне су пренете 1811, на Видовдан, када је завршена манастирска црква.

Посету Пупина и његове супруге забележио је "Браник", политички лист Срба у Војводини који је излазио у периоду од 1885. до 1914. године, који бележи:

"...Сад је редован професор физике на универзитету у Њујорку. Међутим се оженио једном богатом Американком, једном милијонарком, те му је тако могуће, да сваке друге године обилази Европу и да господски живи. У Н.Сад је дошао са својом супругом, којој је енглески језик, матерински.

Били су у "Матици", "Српској читаоници", а јуче у недељу су били и на служби божијој у саборној цркви. Данас су отпутовали у Раваницу, јер г. Пупин хоће својој супрузи да покаже српску манастирску славу, а за то му је згодна прилика данашња манастирска слава у Раваници.

Ма да је г. професор толико времена у туђини, и ма да заузима угледан положај у Америци, он не само да је остао Србин, него се није ни променио и као да је пре месец дана отпутовао! Г. Пупин посетио је и своју породицу у Идвору, и то чини увек, кад у Европу дође...."

Текст је део илустроване монографије "Од усељеника до проналазача" (319 стр.) аутора Мирослава Станковића.

 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво