Читај ми!

Матеја пише најлепше бајке

Матеја Јовановић, ученик 7. разреда Допунске школе на српском језику у Хамбургу је освојио прву награду на конкурсу "Најлепша бајка" у организацији Културног центра Чукарица.

На предлог координаторке Биљане Букинац, Допунска школа на српском језику у Хамбургу је прихватила учешће на конкурсу за најлепшу бајку. С обзиром на то да је број учесника био ограничен, наставница Татјана Филиповић је имала не тако лак задатак да одабере бајку којом ће представити Школу.

„Матеја је ученик Допунске школе на српском језику у Хамбургу од ове школске године. Школовање је започео у Србији и наставио у Немачкој. Пошто никада није учествовао на литерарним конкурсима, донели смо одлуку да прихвати учешће на конкурсу „Најлепша бајка". Поред редовних школских обавеза које испуњава без тешкоћа и изузетног спортског талента, Матеја је показао и очаравајућу креативност и маштовитост. Захвална сам Матеји што је свој дар поделио са нама", каже Татјана Филиповић.

Уз захвалницу за учешће на конкурсу Матејина бајка „Марков дар" се нашла у књизи „Упловимо у чаробни свет бајки" у издању Културног центра Чукарица. У предговору ове књиге Биљана Марковић Јевтић је написала: „Ова наша магична књига почиње бајком „Марков дар" Матеје Јовановића. То је бајка о љубави и несебичном давању себе онима којима је помоћ неопходна, па и по цену да нам сопствена срећа измакне. Матејина машта води јунака Марка кроз живот пун тешкоћа, а као награду за његову племенитост дарује му срећну будућност".

„Поред бројних обавеза у немачкој школи, увек издвојим време да читам на српском језику. Мени и мојој породици је веома важно да очувамо језик, традицију и културу којој припадамo. У кући увек разговарамо на српском језику и трудим се да што чешће пишем ћирилицом. Док сам живео у Србији играо сам фолклор. Жао ми је што овде немам ту могућност. Од наставнице сам добио предлог да учествујем на конкурсу за најлепшу бајку. Звучало је изазовно.

Мотивацију сам нашао у бајкама које су ми читали бака и деда док сам живео са њима. У исто време сам читао и Српске бајке које сам добио у знак добродошлице у Српску школу. Јако сам се обрадовао када сам сазнао да сам освојио прву награду. Планирам да у будућности учествујем и на другим литерарним конкурсима и да се посветим писању", каже Матеја Јовановић.

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво