Читај ми!

Кроз пост јачамо духовну борбу

Велики број православних верника у Љубљани, окупио се приликом служења литургије у сусрет четрдесетодневном, великом, васкршњем или тзв. часном посту, који је почео јуче, 7. марта.

Пост сваком православном хришћанину помаже изградњи спасења, а које се састоји у уздржавању од извесне врсте хране, од рђавих мисли, жеља и дела, као и умножавању молитви, доброчинстава, а исто тако и у ревности управаљања свих хришћанских врлина.

Циљ поста је очишћење тела, јачање воље, уздизање душе изнад тела, а изнад свега прослављање Бога и поштовање Светих.

Постећи, православни верни народ се непрекидно подсећа Христовог страдања, које је он примио на себе за спасење човечанства.

"Ако опростите грехе другима, опростиће и вама Отац небески. И ако их не опростите другима, неће ни вама бити опроштена. Суштина поста, браћо и сестре, као и целокупног хришћанског живота, јесте у овоме, да треба да постимо, треба да се уздржавамо од одређене хране, треба интензивније да се молимо Господу, да одлазимо у свети храм, да се причешћујемо, али нам то ништа не вреди, уколико имамо и најмању злу помисао према нашем ближњем. Ако не опростите ближњем дугове његове и сагрешења његова, неће бити опроштено ни нама, каже Господ", речи су eпископa марчанског Саве, викара патријарха српског, који је служио литургију.

Телесни пост је само неопходно помоћно средство за успешну духовну борбу које се распирују кроз телесне жеље. Пошто душа заједно са телом учествује у греху, треба са њом заједно да учествује у напорима ка поновном задобијању врлина. То је време потпуне посвећености себи, унутрашњем духовном животу.

Стварни пост који обухвата и духовни и телесни аспекат, приводи човека у смирење, када почиње да стиче спознање да је спасење могуће једино у Богу, кроз његову велику милост.

После литургије, разговор и дружење са верницима, настављено је у Парохијском дому у Љубљани, како традиција и налаже.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво