Читај ми!

Адлигат: Писма Саве Шумановића и дописнице из личне архиве Уроша Предића на сталној поставци

Оригинални рукописи – писма сликара Саве Шумановића и дописнице из личне архиве Уроша Предића исписане рукама Лазе Костића, Паје Јовановића, Стевана Мокрањца, Богдана Дунђерског, Бете Вукановић, самог Предића и многих других великана, изложени су на сталној поставци Дома легата Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат поводом Дана државности Србије.

„Последњих година нисмо излагали ове вредне експонате, а сада је, после реконструкције простора, направљена посебна поставка посвећена овој двојици великих сликара који су неизмерно задужили нашу уметност и све нас", каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

У Адлигату се налази збирка са 20 писама и више од 50 страница рукописа Саве Шумановића упућених Растку Петровићу, а на некима постоје и Шумановићеви цртежи. Писма су од изузетног значаја за српску културу, зато што пружају увид не само у пријатељство два српска великана, већ и због тога што сликовито говоре о личности Саве Шумановића, како у тренуцима пуног здравља, тако и у ретким тренуцима душевне слабости. Наиме, међу писмима од којих нека нису била позната јавности, налазе се и писма које је Шумановић писао у најтежим тренуцима свог живота, у моментима душевне слабости.

Од укупно 20 писама, два писма је Растку Петровићу упутила Савина мајка, Персида Шумановић, молећи га да помогне њеном сину. Када се сагледа преписка као целина, до изражаја долази сликарева топла душа, његова лична патња и мука, упињање да душевну болест коју има контролише и бескрајна брига за све који због тога пате и којима, без своје кривице, наноси бол и трошак. Сава је био бескрајно брижан, топао, добронамеран, рођен у несрећном времену, са болешћу коју је већином успешно држао под контролом. У писмима на више места моли да оде у болницу, моли за помоћ и образлаже своје здравствене тегобе. То је великан који је дубоко свестан сопствених проблема и који би желео сваком да помогне. Писма је поклонила чланица оснивач Удружења Адлигат, Даница Леко, наследница једне од најзначајнијих старих београдских породица чији легат се налази у Адлигату.

Збирку Уроша Предића у Адлигату чини чак 1700 архивских докумената, од којих је избор педесетак најзанимљивијих приказан на изложби. Главницу чине дописнице и писма сликара, од чега је више од 80 сликар послао породици у Орловат. Друге дописнице и разгледнице је Предић разменио за знаменитим личностима свога доба, пријатељима и познаницима. Поред већ поменутих, ту суБогдан Поповић, Слободан Јовановић, Владимир Ћоровић и други.

„Нарочито је занимљива дописница Лазе Костића у којој славни песник помиње славску икону, коју му је насликао Предић", каже Лазић.

Поред издвојене збирке Уроша Предића, у оквиру других збирки Адлигата могу се пронаћи додатни материјали о сликару. У Збирци Јоце Вујића налази се Предићево писмо овом велепоседнику и једном од највећих српских колекционара.

Сви предмети који чине легат нису стручно обрађени и анализирани, тако да се може очекивати још за историју уметности и биографе вредних налаза.

 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво