Читај ми!

Новак Ђоковић и владавина права у Аустралији

Др Звездан Ћурчић, професор на Хонг Конгу универзитету и адвокат специјализован за имиграционо право говори о шансама Новака Ђоковића да добије правни меч са Аустралијом.

"Случај Ђоковић је несумњиво непријатан за Новака, његову породицу, навијаче, свет тениса и нашу земљу. Многи су љути, фрустрирани и сматрају да је аустралијска влада понизила српски национални понос. Новак је за многе неправедно издвојен за узнемиравање због свог става о вакцинацији или само зато што је из Србије. Ипак, други су изнели страшне погрдне примедбе о Аустралији и Западу."

Овако говори др Звездан Ћурчић, професор на Хонг Конгу универзитету и адвокат специјализован за имиграционо право, који је иначе школован у Аустралији у којој данас повремено ради. Професор Ћурчић жели као стручњак да помогне својим сународницима да разумеју ситуацију кроз неке фундаменталне правне концепте у демократском друштву и Аустралији. Конкретно, њихово правилно разумевање би могло да буде од помоћи у контексту предстојећег уставног референдума у ​​Србији и широког дугорочног учешћа на пута ка интеграцији наше земље у ЕУ и међународну заједницу.

"Неспорно је да је Новак наш савремени национални симбол и спортиста светске класе корак пре него што буде најбољи тенисер свих времена. Ово је невероватно достигнуће за Новака и једну малу нацију као што је наша. Веома је омиљен у Србији, широм Балкана, па и света. Сви смо се радовали што ће он бити наш највећи амбасадор на глобалном нивоу и узор нашим младим људима. Али будимо објективни у погледу нових питања. Највиши ниво значаја за демократско друштво треба да буду правне и политичке норме које дефинишу како друштво треба да функционише. То су врхунске вредности према којима сви заједно треба да радимо на стварању безбедног и социјално праведног друштва", каже професор Звездан Ћурчић, иначе рођен у Србији.

По њему прва норма је она о уставном поретку. Примарне улоге судија су подржавање уставног поретка, а аустралијски савезни судови и тамошње судије су добро познати по томе што то доследно постижу.

"Одлука судије Ентонија Келија да је укидање Новакове визе било незаконито по процедуралним основама је очигледан пример за то. Судија је донео правилну и неспорну одлуку. Међутим, та одлука остаје на принципу процедуралне правичности, а не ослобађа Новака од суштинских питањима која још увек могу донети правне импликације", истиче Звездан Ћурчић.

И објашњава да уставна подела власти треба да буде неспорна. Постоје два аспекта овога.

"Прво, постоји уставна подела власти између Федерације и аустралијских држава. Критично у случају Ђоковића, Федерација, а не држава Викторија, има правну реч о закону о имиграцији и ко улази у земљу. Свакако, Tennis Australia није имала никакву основу за утврђивање правила осим оних која су у складу са законом. Њихово правило да играчи заражени вирусом КОВИД-19 у последњих 6 месеци могу да се такмиче на Australian Open-у ни на који начин није релевантно правило за то ко има право да уђе у земљу. Аустралијско савезно правило захтева од странаца који улази у земљу да покаже медицинске изузетке зашто се не требају вакцинисати", истиче професор Звездан Ћурчић.

По Ћурчићевом стручном тумачењу други део овог уставног поретка је да је аустралијско правосуђе независно од извршне власти. Међутим, ово је двосмерни аранжман, тако да је извршне власт такође независна од уплитања судства све док поштени, транспарентни и праведни судски процеси не утврде да су радње извршне власти биле неуставне или на други начин незаконите или неисправне, или док законодавна власт не донесе одговарајући закон којим се одузимају одређена овлашћења извршне власти. Кључни стуб овог правила је административни закон који поставља контролу и равнотежу владајућој Влади, осигуравајући одговорност владиних службеника и доносилаца одлука и осигуравајући да сваки појединац, грађани илине грађани на које се односе одлуке државних службеника, имају право да оспоравају те одлуке пред трибуналима и судовима.

"Новак је у потпуности искористио ово право на суду 10. јануара. Одлука аустралијске савезне владе да укине његову визу оспорена је на суду. Владини службеници нису испоштовали одговарајућу процедуру приликом укидања његове визе. Ово је поништење учинило незаконитим по процедуралним основама. Међутим, питање да ли је Новак испунио услове за визу остаје отворено за разматрање Владе. Компликација у овом контексту је, као што је наведено, то што таква виза захтева да особа има важећи медицински изузетак који оправдава зашто особа не може да се вакцинише (контраиндикацијена вакцинацију). Нажалост, Новак није дао такву потврду, али је тврдио да треба да буде изузет од вакцинације јер је у децембру био позитиван на вирус САРС-КОВ-19", каже др Ћурчић.

Понавља да адвокати требало је да саветују Новака да не даје никакве јавне изјаве док министар за имиграцију не донесе коначну одлуку. Уместо тога, Новак је јавно изјавио да је направио грешку у процени када је попуњавао своју путну здравствену изјаву.

"Тако је Новак Ђоковић признао да је прекршио аустралијски закон. Лажна изјава би могла да изазове кривично гоњење и казну затвора до 12 месеци. Ово би у најмању руку могло да изазове отказивање визе на основу карактера. Истовремено, испоставило се да Новак можда није остао у изолацији након што је у децембру открио да је инфициран вирусом САРС-КОВ-19. Српски премијер је приметио да је Новак можда прекршио закон у Србији који налаже да заражени буду изоловани од заједнице. Дакле, сада смо суочени са ситуацијом у којој је Новак можда прекршио аустралијске и српске законе - заиста ужасна ситуација", закључује др Звездан Ћурчић, који не критикује Новака, већ покушава објективно да ослика садашњу ситуацију.

Професор тумачи закон такав да јесте, а не онакав какав би требало да буде.

"Закон у Аустралији овлашћује министра надлежног за имиграцију да користи своја дискрециона овлашћења и одлучује о случају. Међутим, закон не дозвољава министру да поступа арбитрарно. Дискрециона одлука мора имати правни основ, а недостатак релевантног изузећа од вакцинације може послужити тој сврси. Да ли ће аустралијска влада настојати да на овај начин поново приведе и депортује Новака доноси још једну значајну забринутост у правном и политичком систему. Цела ова ситуација доводи аустралијску владу у уско грло које је немогуће решити и последњих неколико дана од Новаковог судског саслушања. Ако би министар одлучио да Новаку укине визу, притвори га и депортује, то би било могуће по правној основи и у складу са владавином права. Међутим, то би повредило национални понос многих Срба, нарушило Новаков углед, искључило најбољег играча света из учешћа на Australian Open-у и додатно изазвало контроверзе. Новаку сви желимо успех и да добије прилику да се такмичи и победи на Australian Open-у. Међутим, уверен сам да ће Аустралија одлучити о његовом случају стриктно у складу са законским принципима иу најбољем интересу правде", каже професор Звездан Ћурчић, аустралијски држављанин из Хонг Конга.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво