Читај ми!

Срби у Чикагу свечано обележили славу Републике Српске

Годишњица оснивања Републике Српске обележена је свечано и у Чикагу. Прослави су присустовали и гости из Београда, министар спољних послова Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон. Они су искористили боравак у америчком граду за низ сусрета са тамошњом дијаспором, али и за промоцију Србије.

Улазак министра спољних послова Николе Селаковића и директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујона у салу у Чикагу на прослави славе и тридесете годишњице од оснивања Републике Српске био је веома свечан и обрадовао је све присутне.

Догађај је одржан у друштвеној свечаној сали тамошњег српског саборбног храма. У име организатора, Удружење Срба Републике Српске у Чикагу, поздравио их је Жељко Живаг.

И Никола Селаковић и Арно Гујон одржали су емотивне и инспиративне говоре. Све је поздравио и Џон Капело из Фондације Халијард мисије.

"Не можете а да не говорите емотивно када је у питању и Српска, када знате да је овде велики број наших људи који су избегли са ратом захваћених подручја деведесетих година и који воле да се окупе оваквим данима. То је нешто што не може да не пробуди емоцију у вама, али то је нешто што указује на то колико нам је насушно потребно национално јединство, колико је оно потребно и у матици и овде у расејању", каже Никола Селаковић, министар спољних послова.

"То је далеко познато да су Срби гостопримљив народ, а Срби у Америци, који живе у Чикагу су потомци неких исељеника од пре једног века. Нису изгубили ту одлику, то гостопримство и заиста сам одушевљен њима, јер они нису заборавили ко су и одакле су, нису заборавили своју веру, славу, културу, своју матицу, а боре се да не забораве ни свој језик", каже Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Слава Републике Српске била је у неку руку круна посете од неколико дана, током које је први пут један министар спољних послова Србије био на Бадње вече и Божићу у српским црквама у Чикагу.

На пријему који су организовали Генерални конзулат Србије и Фондација мисија Халијард, приказан је по први пут на америчком тлу филм о томе како су Срби спасили 500 америчких пилота за време Другог светског рата. Догађај је одржана у Прицкер војном музеју на главној улици у Чикагу, Мичиген авенији, а био је значајан јер су у публици, уз Србе били и многи Американци.

Одржан је и дужи састанак са представницима српске организације у Чикагу, на којем су се постављала питања о разним темама.

Поред осталог, говорило се и о томе хоће ли се отворити директна авио линија између Чикага и Београда и како олакшати могућности за инвестирање у Србији.

У Чикагу, као и широм САД и Канаде, живи велики број људи пореклом из Републике Српске.

Присутни на прослави у Чикагу били су срећни и поносни што и далеко од родног краја могу да прославе важан јубилеј.

Сви присутни кажу да је овогодишња слава Републике Српске у Чикагу била посебно лепа, јер су је увеличали својим присуством гости из Београда.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво