Читај ми!

Одржана зимска ОССИлација

Крај 2021. године организација ОССИ је, већ традиционално, обележила свечаним окупљањем - зимском Скупштином организације која се одржала у Новом Саду од 26. до 27. децембра.

Годишња скупштина организације - познатија под именом ОССИлација (летња и зимска) је један од најлепших и најважнијих пројеката организације, који је кроз године успешног и запаженог реализовања постао својеврсни симбол и знак препознатљивости ове организације.

О томе свакако говори и чињеница да је овогодишња Оссилација уприличена по 24. пут. Овај скуп има пленарни карактер, и на њему поред чланова учествују и партнери, пријатељи организације као и спонзори.

Тежећи ка томе да се зимска и летња Скупштина организују у различитим деловима Србије, одлучили су да се након 5 година, зимска ОССИлација поново организује у Новом Саду-европској престоници културе за 2022. годину.

Специфичност ове ОССИлације је у измењеном формату одржавања као и садржају који је поред обавезног скупштинског и свечаног дела имао и целокупан други дан посвећен панел-дискусијама са представницима привреде, компанијама попут Делта Холдинга, Еликсир груп-а, Нис-компаније, Тојоте и др.

ОССИлација је започела стратешким планирањем које је одржано у конференцијској сали хотела „Војводина" који се налази на централном тргу Новог Сада. Након тога је уследила скупштина на којој су, захваљујући Зум апликацији, били присутни и чланови који нису били у могућности да присуствују догађају. Представљени су пројекти које је Организација реализовала током претходног периода као и постигнути резултати.

Свечани део ОССИлације одржан је у велелепном здању Архива Војводине, и започет је изведбом химне Републике Србије, у феноменалној изведби дугогодишње активне чланице ОССИ-ја, Јане Лукић. Поздравни говор одржао је наш домаћин, директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, изразивши велико задовољство што је у прилици да буде домаћин једном таквом догађају, констатујући да су српски студенти у иностранству амбасадори који на најбољи начин представљају нашу земљу, повезујући Србију са светом, и одводећу Србију у свет.

Са стране организације поздравни говор је одржао Андреј Цвијановић, потпредседник ОССИ-ја, који је у свом обраћању указао на фундаменталне циљеве организације-узазивање помоћи српским студентима у иностранству и одржавање чврсте везе са матицом, поносно истакавши чињеницу да организација наредне 2022. године обележава 25 година постојања што је чини најстаријом организацијом овог типа у региону а вероватно и много шире.

Испред Министарства спољних послова, са којим је ОССИ имао изразито добру сарадњу у претходном периоду (Потписивање Протокола о сарадњи према коме се ОССИ-јевцима омогућава обављање стручних пракса у дипломатско-конзуларним представништвима Р. Србије као и могућност похађања престижне Дипломатске академије при већ споменутом Министарству) присутнима се обратио државни секретар, господин Немања Старовић, који је указао на то да се Влада озбиљно бави анализом феномена одласка младих образованих људи у иностранство и истакао да се против тога држава мора борити и радити на привлачењу младих људи из иностранства подизањем степена економског развоја у земљи, као и системом циркуарних миграција. Како је господин државни секретар сам рекао, потребно је променити реторику Brain Drain на Brain Gain.

Дина Вучинић, чланица новосадског Градског већа за образовање, у свом говору је истакла да Нови Сад, који је с правом прошле године носио титулу омладинске престонице Европе, а који за неколико недеља постаје културна престоница, препознаје значај улоге младих који су кључан фактор напретка сваке друштвене заједнице.

Марио Ћумуровић, извршни директор Центра за сарадњу са Србима у иностранству (СПОНА), изразио је велико задовољство радом тренутног руководства ОССИ-ја које придаје посебан значај умрежавању, мапирању и унапређењу сарадње између матице и дијаспоре, што је препознао и град Бањалука, као партнер. (ОССИлација 2019. године одржана је управо у овом граду).

Након говора гостију, уручене су захвалнице и пригодни дарови. Остатак вечери протекао је у лепој коктел атмосфери.

Наредни дан био је посвећен панел-дискусијама.

Посебан значај по организацију било је потписивање два Пртокола о сарадњи. Први је потписан са Архивом Војводине, у циљу узајамног унапређења сарадње ове две институције у области својих делатности. Други Протокол је потписан са Удружењем Студената Републике Српске у Србји.

Након два дана проведених у Новом Саду, по завршетку ОССИлације, учесници су се запутили у Београд како би упаковали пакетиће који су чланови из свих крајева света правили, или слали новац за њихово прављење, а све то у склопу акције - ОССИгурајмо деци осмехе. Ову хуманитарну акцију покренули су у циљу даривања штићеника Дома за децу без родитељског старања „Вера радивојевић" у Белој Цркви.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво