Читај ми!

8. Фестивал српског филма 2021. у Чикагу:" фИЛМ ЈЕ САН ФЕСТИВАЛ ЈЕ МАГИЈА"

Вечерас се у Чикагу отвара традиционални Фестивал српског филма, осми по реду, под мотом "Филм је сан, фестивал је магија". Најбоља филмска остварења приказиваће се од 3. до 5. децембра у елитном биоскопу Picwick Theatre-u у Паркриџу. Фестивал отвара филм "ЈУжни ветар 2" - Убрзање.Гости фестивала су српско-америчка редитељка Јелена Поповић и њен колега Горан Матић, директор Филмског центра Србије, који долази из Београда, као и грчко-амерички продуцент филма "Божји човек"" - Александрос Портер. Наредних дана публика ће уживати у филмовима "Божији човек", "Отац", "Једини излаз", "Пуцњи у Марсељу", "Глумчина", "Макавејев - Процес у биоскопској сали" и "Хотел Београд" којим ће се затворити фестивал.

О Фестивалу који почиње и онима који су иза нас говорио нам је Александар Влајковић, иницијатор организовања овог фестовала и још неких у свету, иначе наш познати тв новинар, који се једно време бавио и филмом, предводећи нашу најстарију и највећу филмску кућу.

"Фестивал српског филма у Чикагу, је после више година постао традиционалан и престижан културни догађај. Наш донедавни амбасадор у Вашингтону г. Ђерђ Матковић рекао је да је то најзначајнији културни догађај који креира српска заједница у Америци и који треба да буде узор и другима.

Фестивал српског филма у Чикагу је један од 3 фестивала који већ годинама успешно представљају српску кинематографију у свету, посредством наше дијаспоре. То су још Фестивал у Ванкуверу у Канади и Фестивал у Аустралији у којој се филмови приказују у више градова. Фестивали су настали у време када сам предводио Канцеларију Владе Србије за дијаспору и када смо желели да у још неким светским метрополама организујемо фестивал, јер је филм изванредан медиј за комуникацију. Желели смо да представимо српску културу и наш народ посредством филмске уметности у којој смо препознатљиви у свету. И не само то. Ми имамо не само изузетне глумце, редитеље и остале филмске ствараоце и филмску продукцију која се у прошлости веома доказала, јер су код нас рађени филмови водећих светских кућа. Стицајем околности поново постајемо интересантни и као дестинација чији екстријери пружају велике могућности за стварање филмских прича најразличитијих жанрова. Ова држава је после много година поново схватила да све то може да доноси новац и оно што је можда још важније посредну корист које ти филмови могу свима да донесу. Донели смо и законску регулативу која је итекако значајна за оне који улажу новац у филм и сада је време и за маркетинг онога што нудимо. Ти Фестивали српског филма  у свету су сјајна прилика да се представимо са филмовима које су стварали наши филмски ствараоци са релативно малим средствима и потенцијални продуценти могу на прави начин доживети предности снимања филмова у Србији. Поред тога, желели смо да само отварање и дане фестивала претворимо у дане Србије, када би се у сјајним изложбеним просторима могли представити као земља и другим садржајима. То још нисмо успели, јер је потребно укључивање наше државе, али и не много пара, а резултати могу бити сјајни јер ове фестивале прате и национални медији тих држава. Зато имамо амбицију да сличне фестивале отворимо у још неким светским градовима. Предстоје разговори са Мајом Гојковић, потпредседницом Владе и министарком културе, која добро ради свој посао и која ће свакако оставити дубок траг иза посла који обавља" - каже Влајковић.

Наравно, за све то потребна је и подршка наших људи у дијаспори?

"Та спремност наших људи који живе у свету итекако постоји. Они своју отаџбину носе у срцу и желе да се у то укључе. Наравно то су пројекти од националног значаја, за шта није довољна само љубав према Србији, него је потребно веће укључивање државе и да се са мало улагања може постићи много. Зато ме радује што ће овом фестивалу присуствовати г. Гордан Матић, директор Филмског центра Србије, човек од струке који ће се верујем у све ово што говоримо и лично уверити. Верујемо да ће бити и разумевања за то.

Најбољи пример за то је Фестивал у Чикагу и г. Славица Петровић, која је и директор Фестивала и захваљујући којој је фестивал, који предводи, можда и најбољи. Све протекле године Фестивал је испунио очекивања и публике и организатора. А публика нису само наши људи. Развијамо идеју да наши људи на Фестивал доводе своје америчке пријатеље. И у томе смо успели. Јер су сви филмови наравно титловани на енглеском језику. У публици имамо наше људе и Американце - пола, пола. Поред тога пратећим догађајима сви су задовољни. Верујем да ће и ове године све протећи у најбољем реду, јер се фестивал одржава у ванредним околностима. Филм се приказује у великим дворанама које испуњавау све услове да се испоштују мере заштите. Протеклих година дворане су биле пуне, Гостовали су нејвећа филмска имена наше кинематографије. Овога пута специјална гошћа је српска редитељка Јелена Поповић, која живи у Америци. Филм "Божији човек" видео је и патријарх српски г. Порфирије и на свом инстаграму га препоручује српском и православном народу, а и свим другима

Након премијере на Московском филмском фестивалу, где је освојио награду публике, и успешног приказивања у Грчкој, филм „Божији човек" наше редитељке и сценаристкиње Јелене Поповић стигао је и у Чикаго. То је биографска драма о Светом Нектарију Егинском снимљена  у америчко-грчкој и српској копродукцији.

Несвакидашња тема на филму - прича о свецу. У 109 минута, филмским језиком осликан је живот једног од највећих грчких светаца Нектарија Егинског, праћен великим неправдама, прогонима и оптужбама од стране тадашњих челника Грчке православне црке и Александријске патријаршије.

Прича је концентрисана око завера и сукоба које су други плели око једног светог живота.
У Божијем човеку игра и велика руска звезда Александар Петров, али и контроверзна холивудска звезда Мики Рурк у улози парализованог грчког сељака над којим Свети Нектарије чини последње чудо .

Наравно, публика ће уживати и у осталом овогодишњем избору филмова?

"У то сам више него сигуран. Нисам непосредно учествовао у избору, али је Славица Петровић направила добар избор. Морам да откријем да је она иначе и успешна глумица и да је наши људи добро знају у тој улози, јер игра у популарном Српском позоришту "Мира Сремчевић"из Чикага, које изводи представе у САД и у Канади. Поред тога, она је и главни и одговорни уредник "Српског огледала" за кога одговорно преносим да је најзначајније српско гласило на америчком континенту /штампано и електронско издање и ове године је обележио 2 деценије излажења / и то гласило пружа веома значајну подршку Фестивалу - истиче Влајковић.

На све ово преносимо и речи Славице Петровић, директорке фестивала:

"Ми смо тек од прошле године присутни на Порталу "Film Free way", где су иначе представљени сви значајни филмски фестивали из целог света. Пријатно смо изненађени пријавом страних филмова српских аутора. Изненађујуће за прву годину, што значи да нас филмски ствараоци већ прате. Што се тиче наше кинематографије, ми контактирамо наше продуцентске куће и предлажемо њихове филмове које бирамо за фестивал и имамо одличан одзив - каже Славица Петровић.

И на крају ове приче, шта је за вас добар филм?

"Добар филм је најпре онај који има јаку и позитивну поруку, а то наравно подразумева и добру режију, глумачку екипу, као и добру продукцију - закључује директорка Фестивала Славица Петровић.

Остајемо у уверењу да ће и 8. Фестивал српског филма у Чикагу бити успешан

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво