Читај ми!

Рекордан број полазника српске школе у Хесену

Скоро 400 ђака у школској 2021/22 години редовно похађа Српску допунску школу у немачкој покрајини Хесен, коју је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја. У сарадњи са Српском православном црквом, настава се, у храмовима, организује и суботом.

Образовно-васпитни рад у иностранству је саставни део образовног система Републике Србије. Полазници Српске допунске школе током похађања наставе развијају језичке вештине, али и проширују своја знања из историје, географије, културе и традиције српског народа.

„Настава на српском језику у иностранству подразумева изучавање три предмета, Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа. Наши ученици похађају један посебан програм, који је направљен само за ученике у иностранству. Такође, на крају школске године добијају ђачке књижице, а ученици осмог разреда и уверења о завршеном основном образовању у иностранству", објашњава координаторка образовно-васпитног рада у иностранству, Биљана Букинац.

Српска допунска настава у Хесену одржава се од 2015. године, када је на иницијативу Конзулата Републике Србије ресорно министарство уврстило ову покрајину у редован програм.

„Са ове временске дистанце, пре свега бих се захвалио родитељима који су донели исправну одлуку да упишу своју децу у српску допунску школу. На многим састанцима, када је Конзулат покренуо кампању за прикупљање пријава, родитељима сам упућивао поруку да у избору да ли ће у поподневним часовима своју децу водити на спортски тренинг, часове клавира или балета, увек изаберу допунску наставу, јер њихова деца ће за неколико година, можда бити добри фудбалери, музичари или играчи, али ће у сваком случају бити Срби", истакао је генерални конзул Републике Србије у Франкфурту, Бранко Радовановић.

Скоро 400 српских ђака у Хесену распоређени су у 26 наставних група, које предводе четири ангажована наставника. Капацитета за пријем нових полазника још увек има, па је позив родитељима и деци стално отворен.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво