Читај ми!

Дух предака пева са нама, и у 21. веку

Почетком новембра у свечаној сали Текелијанума у Будимпешти представљен је аудио-визуелни пројекат под називом "Дух предака пева са нама". Тај шестоминутни видео филм говори о Србима из Мађарске у XXI веку.

Почетком новембра у свечаној сали Текелијанума у Будимпешти представљен је аудио-визуелни пројекат под називом „Дух предака пева са нама". Тај шестоминутни видео филм говори о Србима из Мађарске у XXI веку.

По речима Зорице Јурковић Ембер директорке културног и медијског центра Српски венац
који стоји иза продукције овог пројекта, жеља аутора била je да се осликају лепи тренуци, обичаји, истакнута лица српске заједнице те карактеристична српска места, споменици, цркве, природне лепоте и то уз песму коју су написали и компоновали млади професионални уметници који припадају српској заједници у Мађарској.

Ово је једно уметничко дело, које буди емоције везане за постојање Срба на овим просторима од Батање до Сентандреје.

У остваривању овог пројекта били су укључени многи чланови српске заједнице, ђаци, професори, свештенство, представници културних институција, значајне личности, као и културно-уметничка друштва, тј сви они који представљају српску културу, негују традицију, веру и српски језик.

Текст песме је написао Мирко Митар Кркељић а музику Марко Ембер. Уз њих двојицу као извођач учествује вокални солиста, дипломац Франц лист академије Бранка Башић. Режију и монтажу потписује, дипломац Академије уметности из Београда а од пре 5 година становник Будимпеште и члан српске заједнице, Владимир Марковић.

Овај спот уз адекватну мелодију и текст, служиће целокупној српској заједници, да, као кратак атрактиван колаж, прикаже живот Срба из Мађарске. У наставку можете погледати и послушати инсерт из живог извођења песме на промоцији у Текелијануму уз пратњу хора Српске гимназије Никола Тесла и оркестрa Крунослава Агатића Киће.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво