Читај ми!

Промоција романа "Небеска магија Влаха" Виће Митровића

Књижевно вече Виће Митровића из Сент Галена и промоција његовог најновијег романа "Небеска магија Влаха (Мушки роман о влашкој магији)" одржаће се 22. октобра у београдском ресторану Саванова у 20 сати.

Вића Митровић је политиколог, члан градског парламента у Санкт Галену, Источна Швајцарска. Као дугогодишњи синдикални функционер, имао је прилику да се ближе упозна са проблематиком миграната западног Балкана и из прве руке сагледа закономерности у њиховом прихватању и одбијању идеје суживота у том средњоевропском културном простору.

Кроз дуги низ година, патња одагнатих и расутих по свету, чије је животне драме имао прилике да чује, уобличила се кроз ауторово перо на посебно дирљив начин. У предходонм роману „Зашто мушкарци плачу" (Драслар, 2016) реч је о два непријатеља који кроз нишан снајпера крче себи пут до самоспознаје и уз помоћ времена и наизглед случајних сусрета, развијају однос какав само живот може да изрежира.

У најновијем роману Небеска магија Влаха (Мушки роман о влашкој магији), издавач Албатрос Плус из Београда, Вића Митровић се бави влашком магијом.

У првом делу упознајемо се са светом Влаха, њиховим обичајима, предањима, веровањима и светим местима. Сазнајемо за догађаје из ближе и даље прошлости који се једино могу објаснити деловањем тајних сила и друштава.

Аутор нас постепено уводи у стварност коју не можемо сви да видимо и приповеда како се примењује влашка магија на личном и општем плану. Провлачи нит влашке магије која повезује неспојиве догађаје и ситуације, држећи тако читаочеву пажњу током читавог романа.
На  крају романа са узбуђејнем ћемо се запитати: Да ли је историја Балкана заправо историја влашке магије?

  Биографија

ВИЋА МИТРОВИЋ (1961, Хомоље, источна Србија). Дипломирао 1986. на Факултету политичких наука у Београду. После завршених студија одлази у Швајцарску. Дуго се бавио мигрантима са западног Балкана, али и судбином Влаха у Србији. Објавио је три књиге животних прича наших миграната у дијаспори: „Русалка, жена која пада" (2008); „Љубав над љубавима" (2011); „Зашто мушкарци плачу" (2016); приредио је и две едиције дечјих влаших песама, прича и умотворина (Pră valja Kăluculuj I i II,, 2014. и 2015). Живи у Санкт Галену и има сина Петра.

 

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво