Читај ми!

Менторска подршка за јачање малих и средњих предузећа

Прилика да раде посао који воле у земљи и граду у којем су одрасли препознали су многи повратници из иностранства који су преко различитих програма подршке започели своје успешне послове или пронашли запослење. Глобални програм "Миграције за развој" (PME), који је део шире иницијативе "Повратак у нове шансе" финансиран од стране немачког Савезног министарства за економски развој (BMZ), а у Србији га спроводи GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), поред повратника, велику подршку пружа и локалном становништву, посебно категоријама људи из осетљивих група који се суочавају са дискриминацијом на тржишту рада.

PME програм, како кроз Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру (DIMAK), тако и кроз различите пројекте које спроводе организације цивилног друштва, нуди низ мера за стручно оспособљавање, подршку у запошљавању и самозапошљавању, као и психо-социјалну подршку у (ре)интеграцији.

"Сада сам завршио цео круг, од Београда до Немачке и назад. Био је то тежак пут, али уз напоран рад, поштење и подршку, сада сам се вратио куцћи, са растуцћим послом и, што је најважније, породицом", започео је своју причу Милан Васић, двадесетпетогодишњи физиотерапеут, који је препознао прилику и преко организације HELP,  основао свој центар за масажу.

"Након подршке HELP-а од којих сам добио неколико кревета за масажу, простирке и другу опрему, прошао сам различите обуке које реализује ДИМАК центар. Завршио сам обуку и затим додатно имао индивидуално саветовање о развоју пословања. Тренутно, са својих осам запослених, завршавам програм образовања и обуке за своје запослене", истакао је Милан који је почетком 2020. године запослио свог првог радника.

Од почетка програма подршке ДИМАК центра, Милан, као и осталих 45 малих и средњих предузећа којима је ова подршка пружена, учествовао је у тренинзима који су били организовани са циљем унапређења његовог знања о вођењу фирме, па је имао сесије о: предузетништву, е-пословању, маркетингу, пословној комуникацији и култури, као и иновацијама. Након ових пет тренинга који су одржани од марта до маја, све време је имао један-на-један менторску подршку специфично усмерену на унапређење његовог пословања и према његовим потребама. Подршка програма није изостала ни током пандемије. Као и на већину послова, и на Миланов бизнис је утицала кроз пад пословања, односно значајан пад прихода.

"ГИЗ Србија нам је помогао са комплетом за заштиту од коронавируса, који је укључивао ваздушни филтер, као и дозаторе за дезинфекцију руку за сигуран и несметан рад. Моје особље и ја захвални смо DIMAK-у и GIZ-у на подршци и прилици да стекнемо нове вештине, побољшамо наше пословање и помогнемо људима да постану бољи", рекао је Милан Васић и нагласио да је његов циљ да пронађе што више пословних партнера који би користили његове услуге и осигурали редован месечни приход који би обезбедио сталне плате за њега и његове запослене.

 О Програму "Миграције за развој"

Глобални програм „Миграције за развој" (PME) део је шире иницијативе под називом „Повратак у нове шансе", коју финансира немачко Савезно министарство за економски развој (BMZ), а у Србији спроводи GIZ. PME програм пружа подршку социјалној и економској реинтеграцији како повратника из иностранства, тако и локалном становништву, посебно онима из осетљивих група. Као прва тачка за информисање, саветовање и пружање конкретних мера подршке Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру DIMAK им предочава све ризике нерегуларних миграција и усмерава на могућности образовања и запошљавања у Србији. Промоција запошљавања једна је од стратешких циљева DIMAK центра и подразумева индивидуално саветовање и информисање о могућностима стручног образовања, запошљавање и реинтеграцију, као и обуке за припрему радне биографије и пријављивање за посао. Партнери PME програма су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Национална служба за запошљавање и Комесаријат за избеглице и миграције.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво