Читај ми!

Жељка Цвијановић посетила Српски образовни центар "Никола Тесла" у Будимпешти

Председница Републике Српске, друга у низу висока званица из Републике Српске, која је ове школске године посетила Српски образовни центар "Никола Тесла" у Будимпешти.

Видно изненађена величином комплекса, бројем ђака, институција, као и организованошћу српског образовног система у Мађарској, Жељка Цвијановић је изразила задовољство што је позвана да овог 5. октобра буде гост школе на Тргу ружа.

Она је током ове посете са директорком др Јованком Ластић обишла забавиште, учионице, зборницу и библиотеку, док се у аули обратила ученицима и запосленима Образовног центра Никола Тесла.

Цвијановић је поновила речи Милорада Додика о посвећености Р. Српске овој образовној установи, те да је посебно радују те везе које ова институција негује са институцијама Републике Српске и Србије.

"Оно што ме весели је што смо се последњих година и ми као РСрпска повезали са овом школом, уз све оно што ради Србија, да смо често у посети овде и показујемо однос према доброј организацији и свему што ова школа ради и све оно што су јој напори. Маљинска заједница је та која се изборила за своја одређена права и може да негује све оно што су вредности и што је традиција саме заједнице", рекла је Цвијановић.

Др Јованка Ластић је поздравила гошћу и показала задовољство што се ова образовна институција нашла на мапи, постала позната у Српској и истакла да то потврђује и број деце која се овде школују и да је школа са том децом повезана на посебан начин.

"Да не причам како смо овај жив контакт са Р Српском остварили пре више о десетак година, када су нам почела долазити деца са територије Српске, која су донела један нов квалитет, специјално знање и менталитет, који је можда и сличан нашем менталитету, Срба у Мађарској, јер ја увек наглашавам деци да није лако бити мањина у већинском окружењу, јер треба да се бориш и да твоје име правилно изговоре, да можеш свој језик да користиш, да име можеш да сачуваш и веру", каже др Јованка Ластић.

Жељка Цвијановић је у свом обраћању обелоданила да је већ донешена одлука у склопу обећања Милорада Додика о додели средстава потребних за опремање друштвених просторија ђачком дому Текелијанум, те је додала да јој је задовољство да Р. Српска има капацитет да помаже нашу заједницу и њене институције и да ће то учинити убудуће.

У склопу дочека ученици су припремали леп национално освешћен културно-уметнички програм. Девојке из хора под диригентском палицом професорке Оливере Мунишић извели су народну песму "Киша пада" из друге руковети "Из Будима града" Стевана Мокрањца, док је фолклорни ансамбл ученика ове школе извео кореографију "Мачва" с песмом "Мало ја мало ти".

Поред директорке др Јованке Ластић, председницу Српске Жељку Цвијановић у Образовном центру "Никола Тесла" дочекали су и представница Српске самоуправе у Мађарској Вера Пејић Сутор и потпредседник Српске самоуправе Игор Рус.

Жељка Цвијановић боравила је у дводневној посети Мађарској. Првог дана разговарала је са мађарским званичницима, премијером Мађарске Виктором Орбаном, министром спољних послова и трговине Петером Сијартом, министром за породицу Каталин Новак и министром правде Јудит Варга, а другог дана одвојила је неколико часова за обилазак школе "Никола Тесла", док је у вечерњим сатима присуствовала фолклорном програму "Таванско вече".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво