Читај ми!

Српски језик без граница

Академска српска асоцијација реализовала је по први пут ове године пројекат под називом "Онлајн групна настава српског као завичајног језика". Пројекат је финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Онлајн групна настава трајала је од 20. јуна до 31. јула 2021. године. За овогодишњи пројекат била је велика заинтересованост, а на пројекту је учествовало 34 ученика у 8 група из свих крајева света.

Државе из којих су ученици су Сједињене Америчке Државе, Канада, Аустралија, Велика Британија, Шведска, Норвешка, Мађарска, Италија, Швајцарска, Грчка, Француска, Аргентина и Русија.

Групна настава је специфична по томе што су ученици у групама били приближног знања српског језика и година. Могли су да се друже и размењују искуства како на часовима, тако и ван часова на друштвеним мрежама.

Циљ, поред учења српског као завичајног језика, био је и повезивање младих из свих крајева света. Посебна специфичност групне наставе у Академској српској асоцијацији јесте природни метод учења. Он подразумева учење на основну стварних животних ситуација, тако да су ученици учили српски језик на конкретним примерима у виду радионица. Радионице су одржане преко стриминга помоћу камере.

На радионицама су ученици могли да примене научено знање кроз практичне задатке. Практични задаци су били симулације реалних ситуација: у продавници, музеју, ресторану, апотеци, туристичкој агенцији, агенцији за некретнине, на пијаци, код лекара итд.

Поред практичних задатака, ученици су имали задатак да сниме прилог или презентацију о свом граду како би показали члановима своје групе. Други део задатка је био интервју са људима у дијспори и представљање њиховог начина живота. На крају курса ученици су добили Потврду о похађању 24 часа.

За више информација: путем имејла asasocijacija@gmail.com или преко Vibera и whatsappa на број телефона +381 642331666

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво