Читај ми!

Пријем у Бечу поводом Дана српског јединства

Амбасада Србије у Аустрији, заједно са Представништвом Републике Српске, организвала је у Бечу пријем поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Амбасадор Небојша Родић, на синоћњем пријему, који је био једини заједнички догађај Србије и РС у дијаспори, истакао је да без јединства српског народа нема напретка и просперитета.

Родић је рекао да се, када се каже српско јединство, пре свега мисли на оно што српски народ са собом носи, а то су мир и жеља да се развијамо у миру, и да у миру постигнемо све што је деценијама, па и вековима остало иза нас.

"Када кажем вековима, мислим пре свега на данашњи дан 1918. године, дан пробоја Солунског фронта, када су наши војници у силовитим јуришима, кренули ка својим домовима, а то можете препознати и данас кроз неке песме које се понављају и које сви са пуним осећањем љубави понављамо", рекао је Родић.

Подсетио је да су наши преци пре више од века извојевали мир.

"Какви су то људи били најбоље говори то што је немачки цар упутио писмо бугарском краљу, наводећи да је срамота да је 60.000 Срба променило ток Првог свестког рата", испричао је амбасадор.

Указао је да је важно национално јединство свих нас који представљамо и чинимо тај етнос који се изражава кроз Србију.

"Када кажемо слобода, пре свега мислимо на оно што представља вековни и миленијумски начин размишљања људи, да буду слободни, да буду неспутани, да се боре за прогрес, који ће допринети потомцима, а којим ћемо се одужити прецима", рекао је Родић.

Он је истакао да национална застава не може и не треба да се схвати само као однос према једно платну, јер је то симбол постојања једне државе, Србије, и постојања свих људи који живе у Србији.

"То није само застава Србије, већ свих који живе у Србији, а то су припадници многих народа и националних мањина. То треба поштовати, неговати и треба да служи као подстрек за будућност”, рекао је Родић.

Како је нагласио, застава је и понос и дика и сећање на претке и снага за садашњост и подстицај за будућност.

Посебно је указао и на значај СПЦ као кохезионог фактора, која је чувала јединство и под стегама.

"Зато је овај празник, празник свих који живе у Србији, али и свих Срба који живе ма где на свету, свих нас који се осећамо као хришћани православне вере. Данас се први пут осећам слободан да кажем и да сам Србин, и да заставу Србије носим и на реверу, у колима, да је истакнем било где", рекао је Родић.

Шеф Представништва РС у Аустрији Младен Филиповић изразио је задовољство што се овај дан обележава заједнички у Бечу, узимајући у обзир историјски контекст.

"То је важан први корак и надамо се да ће се то тако и наставити", рекао је Филиповић.

Он је указао да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе веома значајан за Србе у РС, поготово имајући у виду дешавања у БиХ.

"Република Српска треба подршку, а Дрина никад није била граница за Србе. Посебно у дијаспори, показало се да када су Срби заједно, кад смо јединствено и покажемо значај историје, традиције, културе, можемо да изнесемо и политичке ствари", рекао је Филиповић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво