Читај ми!

Ентеријер у духу српства и православља

Прво место у дизајну подова и зидова у свету освојила је архитекстонска фирма "Cupkovic Architecture LLC" из Кливленда за креацију подова и зидова српског манастира у држави Охајо.

На овогдишњем такмичењу најбоље дизајнираних и изведених подова у Америци, које организује непрофитна америчка асоцијација "National Terrazzo and Mosaic Association (NTMA)" из Фредериксбурга у Тексасу, прво место освојила је српска православна црква из Парме код Кливленда. На такмичењу су учествовали дизајнери из САД, Аустрије, Србије, Немачке, Аустралије и остатка света.

По мишљењу стручног жирија под и зидови у храму Светог Саве у Парми најлепши су дизајнирани у САД, где постоји стотинак парохија, цркава, манастира, капела и гробаља Српске православне цркве.

"Прво место у дизајну подова и зидова у свету освојила је архитекстонска фирма Cupkovic Architecture LLC" из Кливленда за креацију подова и зидова српског манастира у Парми. Циљ обнове овог лепог примера модерне византијске препородне архитектуре био је постављање непропусног, издржљивог пода, како би се интегрисале традиционалне српске православне слике, које би употпуниле живописан ентеријер. Одабрано је једноставно поље, наглашено богатим симболима представљеним у замршеним медаљонима изрезаним воденим млазом у кључним подручјима украшеног светилишта. Током изградње, зидови су морали бити потпуно постављени како би заштитили фреске, мозаике и иконографију", речено је у образложењу жирија (NTMA) приликом доделе прве награде дизајнерима из српске породице Чупковић из Кливленда.

Награђени су Ноел и Илејн Чупковић, власници и архитекте фирма "Cupkovic Architecture LLC" , као и њихов главни дизајнер Џеф Хоскин. Ноел Чупковић је Американац српског порекла, члан СПЦ у Кливленду и велики пријатељ српског конзула Алекса Маческог из Охаја.

Дипломирао је архитектуру и планирање у Кливленду, радио све до 2004. у разним компанијама, када је са супругом основао властиту фирму. Илејн Чупковић је дипломирала архитектуру на Државном универзитету Охајо и ради као оперативни менаџер у овој породичној фирми.

"Овом наградом је потврђено да смо ми постали водећа фирма у архитектонској индустрији. У сваком пројекту се обавезујемо да ћемо испоручити Чупковић квалитет и модеран дизјан. У послу користимо искусне техничке вештине за израду зграда и ентеријера на пројектима различитих величина и жанрова. Верујемо да заједнички процес пројектовања чини врхунске пројекте и иновативна решења. Сарадња се одвија у оквиру дизајнерског студија, са нашим клијентима, консултантима и другим дизајнерским професионалцима. Радимо ентеријер, екстеријер, зграде, канцеларије, па и цркве. Дијазн нашег манастира смо радили с пуно љубави, духа и веру у Бога", изјавио је Ноел Чупковић.

Град Парма није велик. Има 81.000 становника, од чега су по попису 2,2 одсто Срби. Незваничне процене говоре о чак 5.000 Срба. Досељавају се већ 120 година да би радили у индустрији, здравству и образовању. Оргнаизовани су у десет институција, од којих су најактивније СПЦ, СНС, КСУ, Покрет српских четника „Равна Гора" и Српска хуманитарна организација „Крајина".

Црквено школа општина Свети Сава у суседном кливленду основана је 1909, али је литургија почела да се служи од 1911. године. Нови храм Светог Саве у варошици Парма је подигнут 1963. усред црквеног раскола. У њему је било седиште Епархије источно-америчке Слободне цркве. Водио је прота Живојин Јаковљевић. Челници ЦШО су били дуго година Вујица Радевић, председник и потпредседници Милош Вељковић и Драган Обренић.

Данас ову парохију и цркву води отац Драгослав Косић. Председник управе је Драган Кнежевић, а потредседник Никола Степановић. У њој су активнии Коло српских сестара „Света Петка", које води Лорин Соломон, Америчко-српски женски клуб, са челницом Џозефин Вуић, Покрет српских четника „Равна Гора", чији је председник Тоде Ћосић, Српско хуманитарно друштво „Крајина", председник Жељко Рабреновић, Српски национални савез, председник Мики Маријановић, Пензионерски клуб, води Џозефин Вуић, Певачко друштво „Његош", води Мики Маријановић , Народни универзитет „Вук Караџић", чији је председник Бранимир Симић Главашки, данас житељ београда и Српски спортски клуб „Крајишник", који води Никола Приметница.

Храм Светог Саве у Парми је поново оживео 1982. године после црквеног раскола и судских процеса између СПЦ и тзв. Слободне СПЦ у Америци. У знак верског помирења партријарх Павле је у октобру 1992. године посетио Кливленд и служио у обе цркве Светог Саве у Кливленду и у Парми. Године 1995, иако су две цркве задржале своју засебну имовину и идентитет, анимозитет је практично нестао јер су једна другу признавале као легитимну цркву под влашћу Патријаршије у Београду. Од тада је Црквена управа у Парми размишљала о реновирању и изградњи нових зидова и подова у свом храму. За тај посао је десетак година касније одабрана фирма "Cupkovic Architecture LLC"

"За рад у цркви Светог Саве у Парми одабрана је једноставна површина, са наглашеним богатим симболима представљеним у замршеним медаљонима изрезаним воденим млазом на кључним местима декорисаног светилишта. Током изградње, зидови су морали бити потпуно прекривени како би се заштитиле фреске, мозаици и иконографија. Читав дизајн је базиран на традицоналној иконографиији православних цркава и на бојама православља", каже главни извођач и награђени Ноел Чупковић из Кливленда.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво