Читај ми!

"Вертикале" нова књига поезије Жељка Кнежевића

Књижевно вече "Три поете" недавно је одржано у Јагодини, а учествовали су, поред Ане Дудаш, и ствараоци из дијаспоре, Драгица Шредер и Жељко Кнежевић.

Жељко Кнежевић, који у Швајцарској живи већ три деценије, представио је своју нову песничку збирку песама "Вертикале", и то на српском и немачком језику. Песма је преводила Драгица Шредер.

Његови стихови говоре о љубави и родољубљу.

"Већ дуго желим да објавим књигу песама на српском и немачком језику, али време ми није дозвољавало. Међутим, у марту ове године Драгица Шредер ме је позвала да учествујем у Антологији љубавне поезије. Драгица је позната у литерарним круговима Немачке, Француске и Швајцарске, и сама је аутор, издавач, преводилац...Скоро сваки дан смо разговарали о мојим песмама и преводима, тако да је ова упорна и вредна дама највише заслужна за објављивање ове збирке.

Иначе, наслов "Вертикале" је симболичан, и има исто значење на оба језика. Осим тога, вертикала је вектор поетског стварања, једна моја вечита тема небогледа.

Радим на још једној књизи поезије, заједно са Александром Бабосином, на српском и руском језику, чија се промоција очекује у Петрограду. Срећни тренутак чека и књига прича о нашим људима у Базелу, али о том потом", каже Жељко.

"Жељко Кнежевић, кроз лирску исповест сабрану у књизи Вертикале, успешно кроз исказане рефлексије, кроз видну етичку зрелост дародари корисне цветоносне идеје. Њима привлачи читалачку публику, да јој одржи пажњу и наметне на размишљања. Тако постане и опстаје присутан у трајању савремених токова српске поетске речи, баштини њену богату традицију. Оно што зрачи из његових порука је успешно успостављање складности односа са том традицијом и богатством духа не само по форми, већ и разуђеним тематским садржајем лирског, суптилног исказивања", пише, између осталог, рецензент књиге Ана Дудаш.

Жељку пуно времена одузима хоби - шах, јер као лиценцирани шаховски тренер држи шаховску школу у руском шаховском клубу Ladja-Basel, као и у српском Sorabu-Basel, коју похађа око 80 деце и одраслих.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво