Читај ми!

Seneca колеџ први канадски универзитет који је увео обавезну вакцинацију за све студенте и професоре

У Канади која броји преко 38 милиона становника и има 395 оболелих од КОВИД-19, појавила се 14. јула вест на локалним медијима која каже да је "Seneca колеџ први канадски универзитет који је увео обавезну вакцинацију за све студенте и особље које ради на факултету".

Како је по званичним подацима тог дана оболело само 0,001 процената становништва нејасно је зашто се менаџмент Seneca колеџа одлучио на ову драстичну меру. Осим домаћих, овај факултет похађају и бројни интернационални студенти, многи су већ уплатили школарину за 2021/2022, а да нису били благовремено упознати са овим мерама.

Студенти су наставу на Seneca колеџу завршили 23. априла 2021. а у циркуларном е-мејлу који су добили скоро два месеца касније (18. јуна) између осталог пише:

"КОВИД-19 је смртоносан и упоран вирус. Бројни сојеви вируса корона и даље стварају пустош. Хиљаде људи у Канади и милиони широм света умрли су након заразе. Са различитим степеном успеха, свет се утркује у борби са вирусом - са циљем да га стави под контролу вакцинацијом.

Због повећане активности на факултету и у судентским домовима ове јесени, данас најављујемо да ће Seneca прогласити вакцинацију условом да студенти и запослени дођу на наставу током јесењег семестра који почиње 7. септембра.

Да будемо јасни: не захтевамо ни од кога да се вакцинише. Поштоваћемо медицинска изузећа након што се предочи одговарајућа лекарска документација. Ова политика неће утицати на учење преко интернета тј. учење на даљину.

Међутим, да би се и даље штитило здравље наше заједнице и зауставило ширење инфекције, вакцинација ће бити услов за учешће у активностима на Колеџу. Доносећи ову одлуку, узимамо у обзир уверавања владе да ће вакцине бити доступне свима од лета.

За међународне студенте предвиђамо да ће им се, уколико студенти стигну у Канаду невакцинисани, понудити могућност вакцинације док су у карантину.

Канада је светски лидер у проценту људи који су примили најмање једну дозу вакцине против КОВИД-19. Али имамо још посла... Иако вас вакцине штите, вакцинисање је такође знак ваше посвећености заједници - породици, пријатељима, комшијама, па чак и странцима - помажући у заштити других и спашавању живота.

У новијој историји смо заједно укротили болести и вирусе убице кроз масовне кампање вакцинације. За већину нас полио, оспице, заушке, рубеола, дифтерија и многе друге су болести прошлости, захваљујући вакцинама. Данас је наш изазов КОВИД-19. и њега ће вакцине победити..."

Како Seneca колеџ шаље бројне циркуларне е-мејлове својим студентима, ово обавештење многи нису ни видели (распуст увелико траје!), а многима је овај е-мејл завршио у спам-у, па су ову вест студенти прочитали у медијима.

Нејасно је зашто би студенти требало да приме вакцину када је стопа опоравка код младих људи од КОВИД-19 између 97 и 99 процената.

ФДА (Државна агенција за лекове и храну) није одобрила вакцине против КОВИД-19 као сигурне или ефикасне, и даље се сматрају као "експерименталне и намењене само за хитну употребу".

Остали Универзитети у Онтарију, укључујући Рајерсон, Онтарио тех и Вестерн Универзитет, захтеваће вакцину за студенте који желе да живе у студентским домовима, али не генерално - не за оне који долазе на факултет на предавања.

У Манитоби су представници Универзитета уверавали студенте и особље да неће изгласати обавезу вакцинисања.

„Не можемо захтевати да неко добије вакцину. То није у нашој моћи, нити у моћи провинције", рекао је председник Универзитета Брендон Дејвид Доерти за CBC News TV.

Док се премијер Алберте Jason Kennei придружио премијеру Онтарија Дагу Форду одбијајући идеју "вакцина пасоша", неке организације, укључујући Торонто Регионални одбор за трговину, форсирају употребу "вакцина пасоша ".

Да ли је ова одлука Seneca колеџа само "пробни балон" и да ли ће млади људи у овој земљи, некада симболу западне демократије, имати могућност избора - остаје да се види.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво