Читај ми!

Милано, Вићенца, Трст: Промоција стрипа "Добродошли на Косово"

Поводом Дана српске културе у Италији 2021, Савез Срба у Италији организује промоцијy италијанског издања стрипа "Добродошли на Косово".

Распоред промоција:

Миланo
петак, 2. јула 2021. у 18.00 сати, Museo del fumetto, viale Campania 12

Вићенца
субота, 3. јула 2021. у 18.00 сати, Villa Lattes, via Thaon di Revel 44

Трст
недеља, 4. јула 2021. у 18.00 сати, Генерални конзулат Републике Србије, Strada del Friuli 54

Овај стрип је креирала сценаристкиња Симона Могавино (Simona Mogavino). Први пут је објављен у Француској 2019. године. Коаутор стрипа је Никола Мирковић из Париза, стручњак за геополитику. Дизајнер Ђузепе Кватроки (Giuseppe Quattrocchi) је професор школе стрипа у Милану. Колористи, Хосе Луис Рио (José-Luis Rio-који је нажалост преминуо у току израде стрипа), и Салваторе Бевакуа (Salvatore Bevacqua). Аутор предговора Тони Капуоцо.

Италијанско издање стрипа промовише Савез Срба у Италији, под покровитељством Министарства спољних послова Републике Србије - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Промоције се организују у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије из Трста, Генералним конзулатом Републике Србије из Милана и Општином Вићенца.

Сарадници из Француске су Удружење „Солидарност за Косово" ( Solidarietà Kosovo) и Удружење „Запад-Исток" (Ovest-Est).

Опис радње:

Март 2004. Димитрије је као младић побегао из Југославије и сада се враћа на Косово да присуствује сахрани свог оца, са којим се лоше растао. Током путовања Димитрије доживљава последице послератног балканског пакла. У возу среће Милана, старог Србина оштрог језика, који му препричава своју верзију југословенских ратова. Са сваком причом, Димитрије се враћа у детињство и време које је проводио са својим најбољим пријатељем, Кладијем, Албанцем. Присећа се растућих тензија између Срба и Шиптара и компликованог односа са својим оцем. После неколико неочекиваних заустављања, стиже на одредиште, али се нашао заробљен усред нереда 2004. године, на крвавом Косову. Стидљив и наиван, Димитрије се мора ослонити на своју храброст, коју није веровао да има, да би прешао ратну зону и стигао до гробља, на коме су сахрањени његови преци и где је свежа хумка његовог оца. Војници, пуцњава, нереди, нада, мржња, љубав ... Добро дошли на Косово!

 

 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво