Читај ми!

Спомен плоча Вилхелмини Мини Kараџић у Бечу

У Бечу је постављена спомен плоча Вилхелмини Мини Kараџић, ћерки реформатора српског језика Вука Стефановића Kараџића. Свечана церемонија откривања спомен плоче је 28. јуна у 17 сати, у улици Rasumowskygasse 22, у трећем бечком округу.

Спомен плочу је поставило Аустријско-српско културно друштво "Вилхелмина Мина Kараџић" које се у својим активностима, између осталог, залаже за оживљавање лика и дела Мине Kараџић, песникиње, преводиоца и прве српске сликарке.

Председница Друштва проф. Светлана Матић,  захваљује се МИП Управи за сарадњи са дијаспором и Србима у региону на подршци и Заједници српских клубова у Бечу, станарима и власнику зграде, уз чију је помоћ и сагласност овај пројекат и реализован.

Идејни пројекат за спомен плочу израдио је Боривоје Лукић, вајар из Београда.

Власник зграде г. Уриах Kлаус изразио је задовољство што ће на згради стајати подсећање на Мину Kараџић, која је стварала мостове пријатељства између два народа.

Подсећамо да је Светлана Матић објавила књигу "Певам дању, певам ноћу - Писма Мини Kараџић" на српском и немачком језику, у којима је истакла значај и допринос Вукове ћерке у очувању српског језика и националног и културног идентита.

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво