Читај ми!

Викторија - локдаун четврти пут

Седам милиона становника Викторије, друге по насељености државе у Аустралији, 27. маја ушла је у нови, четврти локдаун, након што је вирус поново почео да се шири, а број новозаражених достигао 30 случајева.

Главним кривцима за ширење заразе сматра се споро и одложено вакцинисање становништва, као и многи пропусти у систему карантина који не пружају адекватне мере заштите.

Потврђено је да је вирус у Викторију донео повратник из иностранства који се водио као негативан у карантину у јужној Аустралији. Реч је о вирусу Б1617 који је први пут виђен у Индији. Повратком из Индије кући и упркос одрађеном карантину од 14 дана, 6 дана по повратку у Мелбурн почели су први симптоми, а тест је био позитиван.

Према речима заменика премијера Викторије, грађани смеју изаћи из куће само због неодговивих обавеза, одласка лекару, неопходну куповину свакодневних намирница и рекреације до 2 сата дневно. Школе и верске институције биће такође затворене сво време локдауна.

Део ових ригорозних рестрикција је веома ограничен број људи на јавним местима, кућама такође, а ношење заштитних маски обавезно. Како премијер Мерлино истиче доказано је да се ради о изразито заразној врсти ковида која многе забрињава, шири се много брже него што је раније забележено у односу на броје у остатку света 60 нових случајева није много, али неколико је фактора због којих су уведене строге мере.

Искуство је грађанима показало да је локдаун једини начин да се епидемија сузбије и сви буду на сигурном.

Седми дан након почетка локдауна, број заражених повећао се за још 30, што је натерало власт да продуже мере рестрикције.

Сматра се да је споро вакцинисање главни кривац за тренутну ситуацију, а популација од 25 милиона људи у читавој Аустралији примила је скоро 4 милиона доза, док остале пристижу током наредних недеља.

У Аустралији је, од самог почетка пандемије, преминуло 910 људи, од последица ковида 19, а број заражених достигао 30000 случајева, од чега највише у Викторији.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво