Читај ми!

У Паризу преминуо познати новинар Коста Христић

У Паризу је у 86. години преминуо и сахрањен Коста Христић, угледни француски новинар српског порекла и дугогодишњи председник Црквене општине Сава Сава.

Коста Христић рођен је 1935 године у Атини где је његов отац био амбасадор Краљевине Југославије . Више генерација његове породице имало је значајну улогу у дипломатији и унутрашњој политици српске државе у 19. и 20. веку.

Ветрови другог светског рата довели су га у Женеву, а затим у Париз где се школовао и шездесетих година почео да ради као новинар - прво у париском дневнику Монд, а затим у недељнику Поан. Ту га је на месту уредника спољнополитичке рубрике деведесетих година прошлог века затекао ратни распад Југославије. 

Био је огорчен због тога што су скоро сви француски и зхападни медији преносили црно-белу слику о рату у Југославији у којој су сукобљене стране приказиване као подељене на апсолутно зле Србе и апсолутно добро остале.

Употребио је сав свој таленат, професионални углед и велико знање указујући да Срби и Србија нису нити могу бити икључиви кривци за све злочине почињене током распада заједничке државе.

Париска издавачка кућа "Фламарион" објавила је 1996. године његову књигу Лажна браћа – истине и привиди Југословеснства. У овој бриљантној историјској анализи Коста Христић је филигрански повезао догађаје из прошлости са најновијим ратом на Балакану. Показао је да су пропаганда и дезинформације могле да добију невиђене размере пре свега због непознавања прошлости, да је најновија трагедија на Балкану наставак претходних и да из њих у великој мери произилази.

Исте 1996. године Коста Христић је учествовао у покретању месечника Балканс-инфо чији је оснивач био његов пријатељ, познати француски новинар Луј  Далмас.

Код издавача "L'Age d'Homme" објавио је књигу Српски отпор и Част и обмана. Шездесетих година превео је књиге дисидента Милована Ђиласа, а 2008. године иста издавачка кућа је објавила његов превод на француски језик књиге Патријарха Павла Будимо људи.

Коста Христић је био потпредседник Епархије западно-европске СПЦ. Дуги низ година био је председник парохијалног одбора у Цркви Свети Сава у Паризу чијем раду и учвршћивању дао велики допринос.

Ослабљеног здравља последњих година, Коста Христић преминуо  је од последица инфекције ковид 19.

Сахрањен је на париском гробљу Ivry-sur-Seine у присуству чланова уже породице – супруге Маргите, кћерке Милане и синова Лазара и Николе.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво