Постављена плоча захвалности Диани Будисављевић

На родноj кући Диане Будисављевић у аустриjском граду Инзбруку постављена jе спомен плоча захвалности тоj хероини коjа jе спасила на хиљаде српске деце у Хрватскоj у Другом светском рату.

На плочи пише да је Диана Будисављевић, рођена Обексер (1891-1978), супруга познатог загребачког лекара српског порекла Јулија Будисављевића, спасила на хиљаде, претежно српске деце, из логора фашистичког усташког резима Независне Државе Хрватске.

"Тек неколико година након њене смрти, Дианин хуманитарни ангажман је постао познат и у њеном родном граду. Овом плочом град Инзбрук одаје почаст овој храброј жени" - стоји на плочи.

Сенат града Инзбрука прошле године је одлучио да на родној кући Диане Будисављевић постави спомен-плочу.

Чланови Сената и Одбора за културу Града Инзбрука су 18. новембра на седници Сената Града Инзбрука једногласно усвојили коначну верзију текста на спомен-плочи.

Тим поводом огласила се и хуманитарна организација СПОЈИ из Инзбрука, која  је 2010. године заједно са Социјалдемократским покретом ослободилаца Тирола покретач прве иницијативе за постављање спомен-плоче на „Обексер-Хаусу". Они су честитали градском Сенату, градском Одбору за културу и свим помагачима на постављењу спомен плоче и нагласили да пут до реализације није био лак, али да је град Инзбрук показао да је одлучан да се супротстави тамним страницама историје и да је спреман да спроводи културу сећања. СПОЈИ се захвалио свима који су допринели да се коначна верзија текста усвоји, а посебно др Наташи Матаушић, Јасмини Тутуновић-Трифунов, др Милану Кољанину, мр Андреасу Баумгартнеру, др Хорсту Шрајберу, др Вилхелму Куесу, госпођи Јелени Радојчић, господину Душану Јеринићу, као и Удружењу логораша Јасеновца.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво